Belgija: Žene da uklone silikone

Ministarka zdravlja Belgije Loret Onkelinks savetovala je Belgijanke, koje su ugradile implante za grudi francuske kompanije PIP, da ih uklone.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

21:58

Default images

Navodeći da postoji "ogroman rizik od njihovog pucanja", Onkelinks je preporučila "uklanjanje implanata u razumnom roku, bez neke posebne hitnosti", preneo je AFP.

Belgijske zdravstvene vlasti su do sada ženama sa ugrađenim francuskim implantima samo preporučile da odu na kontrolu grudi i da, ukoliko postoji bilo kakav znak curenja ili pucanja, zatraže od lekara vađenje implanata.

U Belgiji je ugrađeno najmanje 670 PIP implanata.
Žene koje odbiju da im se izvade implanti, treba da idu na pregled magnetnom rezonancom na svakih šest meseci, rekla je Onkelinks, a taj savet je dao i Vrhovni zdravstveni savet.
Procenjuje se da je u svetu ugrađeno više od 400.000 implanata za grudi koje je proizveo PIP. Iako su implanti nosili oznaku CE ("Europen Conformity"), koja garantuje da je proizvod u skladu sa evropskim standardima i koja je obavezna za sve proizvode koji se prodaju u Evropi, 2010. godine je otkriveno da je za njihovo punjenje korišćen industrijski silikonski gel koji ne odgovara standardima.

Italijanski tužioci u Torinu u decembru prošle godine pokrenuli su istragu protiv Žan-Kloda Masa, osnivača kompanije PIP, osumnjičenog za prodaju proizvoda opasnih po zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: