Planirali napad na Londonsku berzu

Četvorica simpatizera Al Kaide priznala su danas na suđenju u Londonu da su planirala da podmetnu bombu u zgradu Londonske berze 2010. godine.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

19:43

Default images

Britanski državljani Mohamed Čoudari, Šan Rahman, Gurkant Desai i Abdul Miah izjasnili su se krivim za pokušaj pripremanja terorističkog akta. Okrivljeni su živeli u Londonu i Kardifu, a uhapšeni su u decembru 2010. godine.

Pored njih, još petorica članova iste grupe izjasnilo se danas krivim za druga dela koja se povezuju sa terorizmom. Svima njima kazna će biti izrečena sledeće sedmice, prenosi BBC.

Okrivljeni su na suđenju izjavili da su bili inspirisani učenjem nedavno ubijenog islamiste Anvara al Avlakija.

Britanska policija i bezbednosna služba MI5 ozbiljno je shvatila grupu i odmah oragnizovala njihovo praćenje, da bi na kraju uhapsila članove.

Na suđenju je rečeno da su dvojica članova grupe tokom 2010. godine razmatrala potencijalne mete napada u Londonu i tada je odlučeno da to bude Londonska berza. Neki članovi predložili su da bomba bude poslata poštom ili da bude sakrivena u lutku.

U britanskim medijima se pojavila informacija da je grupa planirala da podmetne pet eksplozivnih naprava na različite lokacije u Londonu, na Božić 2010. godine.

Njihov cilj bio je da izazovu što veće žrtve, po uzoru na napad u Mumbaju iz 2008. kada je poginulo 164 ljudi.

Grupa je znala da je pod prismotrom, zbog čega su sve susrete organizovali na otvorenom na mestima sa puno ljudi, poput gradskih parkova.

Eksploziv su uspeli da kupe, ali bomba nikada nije postavljena zahvaljujući pravovremnom hapšenju.

Prilikom pretresa stana jednog od uhapšenih pronađena je lista sa mogućim metama, među kojima su bile i adrese gradonačelnika Londona Borisa Džonsona, dvojice rabina, Ambasade SAD i Londonske berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: