Vodič za "Bus plus"

U gradskom prevozu u Beogradu od sutra počinje da radi novi sistem karata "Bus plus". U tramvaju na liniji 13 rad "Bus plusa" proveriće gradonačelnik Đilas.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

12:17

Default images

On će u tramvaj ući na okretnici u Požeškoj ulici, a izaći na stajalištu kod Palate pravde u Savskoj.

"Bus plus" je sistem elektronskih karata koje će zameniti dosadašnje markice. Mogu biti personalizovane, koje se dopunjuju kao nekadašnja mesečna markica, i nepresonalizovane, koje se dopunjuju kao krediti za mobilni telefon.

Obe vrste "bus plus" karata moraju da se overe u samom vozilu GSP-a na postavljenim aparatima.

Kartica se jednostavno prisloni uz ekran aparata, koji zatim očita, tj čekira kartu. Na personalizovanoj karti, sistem će samo izvršti overu tj. potvrditi validnost, dok se sa nepersonalizovane karte po vožnji skida 60 ili 95 dinara, u zavisnosti od tioga da li je vožnja u prvoj ili u drugoj zoni.

Elektronske karte mogu se kupiti i dopuniti na 800 trafika širom grada.

Novi aparati za očitavanje karata postavljeni su u 1.851 vozilo GSP-a, Laste, BG voza i privatnih prevoznika.

Stare markice od 1. februara neće biti u upotrebi, a na trafikama neće više moći da se kupe stare papirne karte.
Personalizovane "bus plus" karte, po ceni od 250 dinara, građani mogu da izvade na šalterima u "Beograđanki", u poslovnicama MTS-a, u zgradi GSP-a i na šalterima Laste. Sugrađani stariji od 65 godina, koji nisu izvadili personalizovane karte, mogu da koriste stare markice do 15. februara, a kada izvade nove, moraće na trafici da uplate 400 dinara kako bi ostvarili pravo na neograničen broj vožnji tokom cele godine.

Ko se ne odluči za personalizovanu kartu, može na trafikama da kupi plastičnu nepersonalizovanu kartu po ceni od 250 dinara, koja važi tri godine, ili papirnu nepersonalizovanu, koja košta 40 dinara i važi tri meseca.

Plastična nepersonalizovana karta može da se dopunjava nebrojeno puta bilo kojim iznosom, slično kao kredit za mobilni telefon, papirna će moći da se dopuni sa najviše 600 dinara kredita, a personalizovana po ceni markica.

Građani koji retko koriste javni prevoz mogu da kupe kartu i kod vozača. U novom sistemu najvažnija će biti validacija, tj. overavanje karata na automatima u vozilima GSP-a.

Overa je obavezna za sve putnike, osim za one koji kupe kartu kod vozača. Moći će da se obavi samo dok vozilo stoji na stanici i ne bi trebalo da traje duže od sekunde.

Novina koju su putnici prethodnih dana mogli da uoče u vozilima javnog prevoza je ženski glas koji se čuje iz aparata za očitavanje karata i koji ih obaveštava o nazivima narednog stajališta.

U "Bus plusu" poručuju da validacija ne služi za sakupljanje ličnih podataka o građanima, već da bi se u Operativnom kontrolnom centru Direkcije sakupljale informacije o opterećenosti linija i o tome koja ih kategorija putnika i kada najčešće koristi.

Tokom februara kontrolori neće naplaćivati kazne, već će pomagati građanima da se naviknu na novine u gradskom prevozu. Prvi efekti novog sistema i bolja organizacija saobraćaja očekuju se tek za dva-tri meseca.

Đilas u tramvaju 13 proverava "Bus plus"

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas u sredu će se u 8.10, povodom početka rada novog sistema u javnom gradskom prevozu "Bus plus", provozati tramvajem na liniji 13.

Đilas će proveriti kako funkcioniše novi sistem elektronskih karata za prevoz tako što će validirati svoju personalizovanu karticu i videti kako se građani snalaze u korišćenju novog sistema.

Gradonačelnik će imati priliku i da vidi kako se vozači snalaze sa novim mogućnostima koje im daje Operativno-kontrolni centar, sa kojim mogu da komuniciraju putem poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: