Bez jasnog stava o referendumu

Sednica skupštinskog Odbora za KiM završena je posle tročasovne rasprave bez zaključaka o referendumu na severu Kosova, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

07:48

Default images

Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da je Vlada Srbije protiv kosovskih institucija na severu KiM, ali da je referendum o tom pitanju štetan.

Poslanici opozicionih stranaka založili su se za održavanje referenduma, dok su poslanici DS izneli različite stavove o referendumu.

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da se referendum raspisuje bez ikakve potrebe, jer za kosovske institucije nije niko ni u pokrajini ni u centralnoj Srbiji.

On je rekao da je "daljinski upravljač" za referendum u pojedinim političkim strankama u Beogradu kojima odgovara stanje haosa, jer se jedino u njemu snalaze i ocenio da referendum kompromituje Srbe.

"Ako se referendum na severu Kosova održava da bi se utvrdila biračka podrška DS, taj referendum će biti 6. maja", kazao je Milivojević, odgovarajući članu odbora iz Srpske radikalne stranke Nemanji Šaroviću, koji je rekao da referendum služi da bi se reklo "ne" politici DS i Borisa Tadića.

Poslanik DS iz Kosovske Mitrovice Dragiša Đoković založio se za održavanje referenduma, navodeći da bi građanima na severu Kosova trebalo dopustiti da se izjasne i da budu jedinstveni.

"Opet postoji podela na kosovsko-terazijske i kosovsko-metohijske Srbe. Lako je kosovsko-terazijskim da budu protiv referenduma. Ne treba otežavati kosovsko-metohijskim Srbima život", rekao je Đoković. Poslanica DS iz Zvečana Smiljana Milosavljević rekla je da lično nema ništa protiv održavanja referenduma, ali da ima problem sa trenutkom održavanja i političkom pozadinom.

"Zašto sad, u ovom trenutku kad se čeka status kandidata?", upitala je Milosavljevića i dodala da je predložila Srbima na severu Kosova da odlože referendum za nekoliko meseci i poručila im da ne slušaju pojedine političke stranke iz centralne Srbije, već da ostanu jedinstveni.

Poslanik SNS Borislav Pelević kazao je da će održavanje referenduma pokazati da su Srbi sa severa Kosova jedinstveni i poslati jasan signal međunarodnoj zajednici da Srbi ne žele da žive u nezavisnom Kosovu.

On je rekao i da je važno da se parlamentarni i lokalni izbori koje organizuje Srbija održe 6. maja i na severu Kosova.

Poslanik DSS Vladimir Milentijević poručio je da su svi Srbi sa severa Kosova za referendum, da ne žele da se dele i da među njima ne postoji strančarenje.

"Na severu Kosova nema strančarenja, osim odborničke grupe DS u Leposaviću. Sve ostale skupštine opština su donele odluku i referendum će biti održan", poručio je Milentijević.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da referendum ne služi da se Srbi izjasne o kosovskim institucijama jer je jasno da su protiv, već da bi se reklo "ne" politici DS i Borisa Tadića i sporazumima koje je Beograd postigao s Prištinom.

On je poručio ministru za Kosovo i Metohiju da obavlja prljav posao i upitao da li razmišlja o tome kako će biti zapamćen u istoriji.

"Za Srbe na Kosovu i velikom broju u centralnoj Srbiji nema boljeg argumenta za održavanje referenduma od toga da je Boris Tadić protiv njega", rekao je Šarović.

Bogdanović: Referendum nepotreban i štetan

(Foto: Beta, Arhiva)
Ministar za Kosovo Goran Bogdanović je na početku sednice istakao da su Vlada Srbije i državni organi protiv kosovskih institucija na severu KiM, ali da je referendum o tom pitanju nepotreban i štetan.

"Razumeo bih predsednike opština i političke stranke koje podržavaju referendum da je Vlada ili bilo ko gestom, delom ili odlukom rekao 'gasimo srpske institucije i morate da prihvatite kosovske', međutim vlada nastavlja da ih podržava, finansira i jača", rekao je on.

Bogdanović je naveo da postoje određene političke partije, koje zagovaraju održavanje referenduma i koje su svoju predizbornu kampanju koncipirale na održavanju referenduma, odnosno na tome da Srbija ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, niko nema pravo da stavi partijske i ideološke interese ispred državnih interesa i interesa građana na Kosovu.

"Mi koji živimo na Kosovu nemamo pravo da se odupiramo stavovima i odlukama Vlade Srbije, a svaki Srbin na severu je protiv kosovskih institucija", rekao je ministar.

Dodao je da, međutim, održavanje referenduma smanjuje manevarski prostor Vladi u dijalogu s međunarodnom zajednicom, kao i da lokalni lideri ne mogu da ostvare više od države.

Prema njegovim rečima, niko nije protiv referenduma kao demokratske tekovine, ali odluku o tome treba da donesu politički lideri sa severa zajedno sa vladom, a pri tom ne smeju da budu sebični, jer se svaki pogrešan potez odrazi loše na Srbe koji žive južno od Ibra.

"Ne mogu da shvatim neodgovornost i bahatost i nepoštovanje stavova i odluka svoje države", rekao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: