"Istraga Rusije od velike koristi"

Dokazi ukazuju da je kidnapovanje i uzimanje organa na Kosovu i posle 1999. deo istog zločina koji je počeo u toku rata, kaže za B92 tužilac Vladimir Vukčević.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

20:49

Default images

Gostujući u emisiji „Između dve vatre“, tužilac za ratne zločine je izjavio da očekuje pomoć Rusije u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Verujem da će uključivanje Rusije u tu istragu biti od velike koristi, jer je ona članica Saveta bezbednosti i očekujem da će nam pomoći u našoj istrazi, jer je sve to povezano", rekao je Vukčević.

On je podsetio da su srpsko i rusko tužilaštvo nedavno zaključili sporazum o saradnji koji će, kako je naveo, biti od velike koristi prilikom razmene dokaza u ovom postupku.

Srpski tužilac je napomenuo da istovremeno od američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona, zaduženog za tu istragu ispred Euleksa, očekuje da mu se javi i da se i sa njegovim timom nastavi saradnja u istraživanju tih zločina.

Vukčević nije želeo da oročava kraj istrage ističući da će se taj predmet sigurno rasvetliti iako se radi pod velikim političkim pritiscima.

Komentarišući tvrdnje Fonda za humanitarno pravo o povezanosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića sa ratnim zločinima na Kosovu i u Bosni, Vukčević je rekao da u bazi podataka Tužilaštva za ratne zločine, koja je povezana sa Haškim tribunalom, nema dokaza koji bi generala Dikovića doveli u vezu sa događajima koji se opisuju u dosijeu Dikovića, koji je objavljen na sajtu FHP. Vukčević je negirao da je tužilaštvo pod političkim pritiskom objavilo saopštenje kojim je stalo u odbranu generala Dikovića.

Srpski tužilac za ratne zločine vratio se u četvrtak iz Danske, gde je saslušao tri danska vojnika, bivša pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, koji su bili raspoređeni u Dvoru na Uni u vreme kada je u tom mestu izvršen zločin nad srpskim civilima. Vukčević je rekao da je saslušavao Dance zajedno sa kolegom iz Hrvatske budući da se u obe zemlje vodi istraga o pomenutom zločinu. "Reč je o gnusnom nedelu koje se dogodilo 1995. godine kada su ubijeni hendikepirani ljudi", rekao je Vukčević i dodao da bi istraga trebalo da dva tužilaštva dovede do počinilaca tog zločina. On je rekao da je vrlo dobro sarađivao sa kolegama iz Hrvatske kao i da je zadovoljan podrškom koja je dobijena od pravosuđa Danske.

Tužilac je dodao da srpsko i hrvatsko tužilaštvo nisu dobili odobrenje Ujedinjenih nacija da danske vojnike ispituju šta je trebalo da čine, već samo šta su videli kod Dvora na Uni, kada je likvidirano 12 srpskih civila.
"UN su nam uslovile dobijanje dozvole za saslušanje danskih vojnika da ih ne pitamo šta je bila njihova dužnost, već šta su videli, tako da smo bili ograničeni u tom domenu", rekao je tužilac.
On je istakao da su svedočenja dvojice vojnika bila dragocena, dok je, kako je rekao, stekao utisak da su komandant i pukovnik jedinice "bili brifovani".

Za taj slučaj srpsko tužilaštvo saznalo je 26. maja prošle godine iz intervjua danskog vojnika Jana Velendorfa i odmah je formiralo predmet kao i hrvatsko tužilaštvo, naveo je Vukčević.
On je istakao da tužilaštva sarađuju s ciljem da se uhvate počinioci tog gnusnog zločina tokom "Oluje" i da se utvrdi da li su to bili pripadnici regularne vojske ili paravojnih formacija.

Danski vojnik Jan Velendorf, jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj, koji je već govorio na danskoj televiziji o ubistvu zarobljenih civila, kazao je da će sarađivati i sa tužiocima Srbije i Hrvatske.

Kako je Velendorf ranije svedočio, danski vojnici koji su za vreme vojne akcije "Oluja" bili stacionirani u Hrvatskoj, nisu reagovali kada su osobe u maskirnim uniformama 8. avgusta 1995. godine pred njima ubile devet srpskih hendikepiranih osoba, koje su bile sakrivene u školi u Dvoru na Uni.

Dansku jedinicu je tada činilo 200 naoružanih vojnika, kojima je bilo naređeno da samo posmatraju, te su se pogubljenja dogodila na samo nekoliko metara od jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: