Bor: Oduzeto 25 dece zbog nemara

Za tri godine u Boru je podneto više od 40 prijava protiv roditelja zbog zanemarivanja dece, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

22:53

Default images

Mirjana Mitrović, v. d. direktora ovdašnjeg Centra za socijalni rad, kaže da je u borskoj opštini u hraniteljskim i srodničkim porodicama trenutno smešteno 25 dece, uzrasta od jedne do 14 godina, koji su bili žrtve zanemarivanja od bioloških roditelja.

"Tokom 2009. pred Osnovnim sudom u Boru pokrenuli smo 10, a već naredne godine 13 postupaka za lišavanje roditeljskog prava. Centru za socijalni rad u Boru 2009. podneto je 24, a prošle godine 17 prijava zbog neodgovarajućeg roditeljskog staranja o deci", naglašava ona, uz napomenu da se podaci za prošlu godinu još ažuriraju. Mitrovićeva objašnjava da je, imajući u vidu da Bor ima oko 55.000 stanovnika, ovo veliki broj dece koja su smeštena u srodničkim i hraniteljskim porodicama. Prema njenim rečima, tokom 2011. godine bilo je oko 15 prijava zbog zanemarivanja dece, ali preciznog broja još nema.

Ona podvlači da se, kada je o prijavama protiv roditelja reč, najčešće radi o zanemarivanju dece, pri čemu posebno apostrofira da se mališani neodgovarajuće hrane, neguju, ne vode kod lekara, ne pohađaju redovno školu...

"Pre izvesnog vremena, imali smo slučaj u jednom selu u okolini Bora da su roditelji totalno zapustili svoje jednogodišnje dete. Beba je, kada je naša ekipa stigla na lice mesta, bila gladna i gotovo potpuno promrzla. Međutim, najgore od svega je to što je na telu imala nekoliko ujeda pasa, zadobijenih pošto su je roditelji ostavili samu i nezaštićenu u dvorištu", ističe Mitrovićeva.

Direktorka Centra za socijalni rad u Boru navodi da se, kada je reč o roditeljima koji zanemaruju svoju decu, najčešće radi o osobama sa psihičkim problemima ili o onima koji su registrovani kao uživaoci psihoaktivnih supstanci.

"Bilo je, tako, i slučajeva da takvi roditelji malu decu, uzrasta od tri do pet godina, koja su nesposobna da se sama staraju o sebi, ostave same kod kuće, bez ikakvog nadzora! Srećom, nije bilo tragičnijih slučajeva zbog takve nemarnosti", kaže Mitrovićeva.

Ona napominje da, u najvećem broju slučajeva, čak i kada se pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava, otac ili majka te dece uopšte i ne reaguju, budući da, ni emotivno ni psihički, nisu vezani za svoje potomstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: