"Navijačke grupe kao paravojske"

Predsednik LSV Nenad Čanak smatra da navijačke grupe u Srbiji u najvećem delu služe samo da bi se pravile paravojske za obračun sa neistomišljenicima.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.01.2012.

21:10

Default images

"Navijačke grupe u najvećem delu, naročito klubovi poput Crvene zvezde, Parizana i Rada, služe samo tome da bi se pravile paravojske koje će, za korist i u interesu svojih gospodara, da se obračunavaju sa neistomišljenicima", rekao je Čanak, komentarišući napade na hrvatske navijače u Novom Sadu.

Podsetivši da deset godina priča o, kako je rekao, "fašizaciji Srbije", lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je naveo da je nasilje u Novom Sadu organizovano na takav način da se iza toga vidi jasna vojna strategija, vojna struktura. "Stadioni ove zemlje služe isključivo tome da bi se na njima, na tribinama, uvežbavale paravojske za obračun sa neistomišljenicima i to pod okriljem svojih patrona", rekao je Čanak u emisiji B92 "Između dve vatre".

On je upozorio da u Srbiji nema nikakvog procesuiranja i osvetljavanja pozadine svih sličnih događaja.

"Ne ide svo zlo iz Beograda, ide iz centralizma", istakao je Čanak.

Komentarišući zbivanja povodom nedavnog obeležavanja Novosadske racije, lider LSV je naveo da je u pitanju "neviđeni skandal i bahato ponašanje crkve".

"Parastos i civilno obeležavanje nije trebalo spajati", istakao je on.

Čanak je naglasio da nasilje koje se u Srbiji događa posledica odsustva lustracije, a da bi neredi u Novom Sadu mogli da budu sprečeni da "grad ima svoju policiju".

"Sve što se događa na ulicama je posledica odsustva lustracije, sve što se desilo u Novom Sadu je moglo biti sprečeno da taj grad ima svoju policiju", smatra on.

Čanak je kazao da bi mu "bilo svejedno" ko će da obavlja funkciju načelnika policije u Novom Sadu, koja već dve godine nema načelnika, ako bi tu funkciju obavljao odgovorno.

Takođe, ocenio je da je nerede i "cirkusijade u zemlji" lakše organizovati u Novom Sadu nego u Beogradu.

Čanak je rekao da nije bio u situaciji da utiče na bezbednosne službe u Srbiji, iako je LSV deo vladajuće koalicije.

On je dodao da je Srbija došla u poziciju da joj se obija o glavu sve što nije uradila pre 11 godina, kada je formirana prva demokratska vlada, a trebalo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: