Brenson: Lečiti, ne hapsiti

Ljudi koji uzimaju droge ne bi trebalo da se hapse, jer je rat protiv ilegalnih supstanci totalno zakazao, izjavio je britanski biznismen Ričard Brenson.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

21:54

Default images

Vlasnik kompanije “Virdžin” je ocenio da bi Velika Britanija trebalo da primeni model Švajcarske ili Portugala, gde su fleksibilniji zakoni o drogama smanjili upotrebu heroina, HIV infekcija i nasilja.

Trenutna politika ne radi (u praksi) i upotrebu droge bi trebalo regulisati, a ne kriminalizovati, rekao je Brenson na sastanku Komiteta Ministarstva unutrašnjih poslova, ukazujući da Britanija troši više na narkotike od bilo koje druge evropske zemlje.

“Ako se (konzumiranje droga) tretira kao zdravstveno pitanje, onda sva zabrinutost treba da bude uperena na pojedinca i poboljšanje njegovog stanja”, dodao je on.

Brenson je zaključio da bi politika oko droge trebalo da potpadne pod nadležnost Ministarstva zdravlja, a ne MUP-a.

“Lečenje je mnogo jeftinije i efektivnije od zatvora, a od toga imaju koristi i pojedinci i društvo”, istakao je Brenson.

Na pitanje da li je on koristio marihuanu, biznismen je odgovorio: “Rekao bih da je 50 odsto moje generacije pušilo kanabis. Rekao bih da je 75 odsto generacije moje dece pušilo kanabis. Da sam ja pušio cigarete, bio bih veoma zabrinut”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: