EU garantuje bezbednost građanima

EU želi da se uspostavi kontrola nad korišćenjem ličnih podataka njenih građana, kažnjavanjem kompanija koje neovlašćeno koriste neke od tih informacija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

20:07

Default images

"Građanima mora da bude omogućeno da kontrolišu da li se i kada se koriste njihovi lični podaci koje su ostavili prilikom prijavljivanje na razne internet sajtove i društvene mreže", izjavila je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding, prenosi AFP.

Evropska komisija će u sredu javnosti predstaviti predlog zakonskih regulativa o uspostavljanju kontrole nad upotrebom ličnih podataka EU.

"Ovo je veoma ambiciozan i složen projekat. Vivijan Reding ide daleko, veoma daleko, nekada i predaleko", prokomentarisao je jedan evropski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Evropska komesarka za pravosuđe želi da spreči pojedine kompanije, kao što su internet giganti "Fejsbuk" ili "Gugl" da prikupljaju privatne informacije o građanima Evrope koristeći ih potom u raznorazne svrhe i plasirajući ih čak u inostranstvu.

Predviđena reforma primoraće preduzeća da zatraže "jasan i glasan" pristanak korisnika da prikupljaju njihove podatke, kao i da objasne na koji će način, koliko dugo i koju svrhu će oni biti čuvani.

Kompanije koje se bave publikovanjem internet sajtova moraće da zaposle personal koji će biti zadužen za strogo čuvanje ličnih podataka.

Reforma takođe mora da garantuje Evropljanima "pravo na poništavanje njihovog korisničkog koda", što će primorati društvene mreže da izbrišu lične podatke, fotografije ili drugo, na zahtev korisnika.

Predviđene su i kazne za kršenje ovih budućih zakonskih propisa, a maksimalna novčana kazna će iznositi milion evra.

Tekst reforme je u utorak uobličen i bio je na meti kritika ostalih evropskih komesara, pre svega u pogledu predviđenih sankcija, na koje se oglušila Vivijan Reding.

Teško da će ministarstvo za unutrašnje poslove i pravosuđa EU prihvatiti tekst reforme u sadašnjem obliku jer je nemoguće sprovesti jedan broj predloga komesarke Reding, prokomentarisao je neimenovani evropski zvaničnik.

Bivša novinarka Vivijan Reding je prihvatila sugestiju da vodi računa o specifičnosti štampanih medija. Predviđana su izuzeća kako bi se izbeglo sputavanje novinara u radu. Isto važi i za korišćenje podataka u radu policije i sudstva, kao i snimaka bezbednosnih kamera.

Ocenjeno je da je evropska komesarka dala i prilično nerealne predloge kazni za kompanije, predvidevši različita pravila za velika i mala preduzeća.

"Ne mogu ista pravila da važe za velike kompanije kao što je "Fejsbuk i za mala preduzeća", izjavila je ona.

Ovom reformom zakona biće zaštićena privatnost običnih građana EU. Oni će sada imati pravo da povuku fotografiju koja je snimljena tokom privatnog slavlja i koja je postavljena bez njegovog znanja na "Fejsbuk", ukoliko ona narušava njihovu reputaciju. "Fejsbuk" će biti u obavezi da na zahtev korisnika izbriše spornu fotografiju i da potom o tome obavesti sve sajtove koji su mogli da je preuzmu.

Nacionalno telo koje će se bavati zaštom privatnosti građana određivaće visinu novčane kazne od slučaja do slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: