"Dejton nije rešio sve u BiH"

Bivši ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Ričard Kauzlarić ocenio je da Dejtonski mirovni sporazum nije rešio sve probleme u toj državi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

19:07

Default images

On je dodao da nije realno da se u budućnosti organizuje neka međunarodna konferencija na kojoj bi došlo do izmene Dejtona.

Kauzlarić je u izjavi Tanjugu naglasio da ne veruje da bi Rusija prihvatila novi dogovor koji bi prekomponovao sadašnje uređenje BiH.

"Dejtonski sporazum nije bio stvoren da reši sve probleme, već je služio tome da se završi rat i u tome je uspeo. On nije odgovorio na sve probleme, i na buduću političku strukturu zemlje, ali mislim da nije realno da se organizuje nešto kao što je Dejton 2", kazao je bivši američki ambasador u BiH.

On je dodao da bi za narod i političare u BiH bilo bolje da gledaju napred, nego što misle kako da se dođe do novog Dejtona.

Govoreći o budućnosti BiH, Kauzlarić je rekao da smatra da ne bi bilo dobro da ona postane totalno centralizovana država, u kojoj bi se sva vlast preselila u Sarajevo, ili da entiteti krenu ka samostalnosti, nazvavši oba rešenja ektremnim.

On je, međutim, dodao da ako BiH želi da postane članica EU, neka ovlašćenja entiteta će morati da se prebace na vladu BiH i da ojačaju institicuje u Sarajevu.

Na pitanje da li treba ukinuti Republiku Srpsku, Kauzlarić je kazao da nema razloga da entiteti ne postoje i dalje, navodeći kao primer postojanje saveznih država u SAD.

"Nema razloga da se ne ide dalje sa entitetima, sa stepenom vlasti koji predstavljaju interese naroda, ali je suštinski važno da entiteti ne treba da se zasnivaju samo na jednoj etničkoj grupi", kazao je on.

Kauzlarić je kao primer multietničke države naveo Srbiju.

"Dovoljno je pogledati iz Zvornika preko reke i videti džamije na srpskoj strani", zaključio je Kauzlarić, koji je bio američki ambasador u BiH od 1997. do 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: