Ko je Prvoslav Raković?

Dok se čeka predstavljanje novog modela Fijata, u Kragujevcu ne postoji ništa što bi podsetilo na Prvoslava Rakovića, čoveka koji je doveo ovu kompaniju u grad.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

16:40

Default images

Čak je i anketa među Kragujevčanima to pokazala, jer većina nije znala odgovor na pitanje ko je Prvoslav Raković i za šta je on zaslužan.

Retki su oni koji znaju da je reč o čoveku koji je u Kragujevac došao da prepolovi broj zaposlenih u tadašnjoj "Zastavi", da bi ga za dve decenije upravljanja njome praktično udesetostručio.

Takođe, oni koji se sećaju ovog imena kažu da je reč o legendi, najuspešnijem direktoru “Zastave”, koji ju je stvorio, ali i vodio računa o radnicima i bio cenjen.

Nekadašnji direktor "Zastavinog" društva "Rezervni delovi" Nikola Kartalović smatra da se grad, kako kaže, ogrešio o najuspešnijeg direktora kragujevačkog giganta.

Međutim, umesto spomenika, ulice ili trga, jedino što danas u Kragujevcu podseća na osnivača automobilske industrije u Jugoslaviji je plaketa sa njegovim imenom, koju dodeljuje Regionalna privredna komora.

“Da na neki način se odužimo ljudima koji su gradu Kragujevcu dali specifični pečat, kao gospodin Raković, najmanje što smo mogli da učinimo je da upriličimo jednu ovakvu nagradu”, kaže Dušan Puača iz Privredne komore Kragujevca.

On ističe i da nije bilo inicijative da se nekoj ulici u gradu da ime Prvoslava Rakovića, ali je bilo reči o tome na sednicama odbora za dodelu imena ulicama i trgovima.

Pedesetih godina prošlog veka, kada je Raković stigao u Kragujevac, njime su krstarila samo tri automobila.

U fabrici sagrađenoj dok je on bio na čelu "Zastave" proizvedeno je preko dva miliona vozila, a ime Kragujevca se pročulo širom sveta.

Raković je preminuo 2003. u 90. godini života, a retki su bili mediji koji su tu vest preneli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: