Vizni režim preti od marta

Danskoj, predsedavajućoj EU, žuri se da što pre uvede mehanizam za suspenziju viznog režima u slučaju nepoštovanja dogovora, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

23:40

Default images

Članica Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Tanja Fajon, koja je bila izvestiteljka za bezvizni režim u trenutku kada je Srbija oslobođena viza, najavljuje za "Novosti" da bi ceo posao mogao da bude završen već za mesec-dva.

Dokument, o čijem definitivnom sadržaju se užurbano raspravlja u okviru najviših evropskih institucija, daje mogućnost da se nekoj zemlji bezvizni režim najpre suspenduje na šest meseci, zatim na devet, a onda da se ta država jednostavno vrati na ”crnu listu”.

Na pitanje dokle se stiglo u utvrđivanju mehanizma za suspenziju viza, Fajonova kaže:

„Imaćemo konačnu raspravu u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove 25. ili 26. januara. Tačna agenda još nije utvrđena. Konačnu reč posle Evropskog parlamenta daće Savet ministara.“

Prema prvim najavama, očekivalo se da odluka bude sredinom ove godine, ali Fajonova kaže da će to biti mnogo brže, a kako sada stvari stoje, dodaje ona, sve bi trebalo da se završi do februara, marta...

„Danci su odmah počeli da rade veoma ubrzano. Već smo imali pripremni susret u decembru, kao i prvi radni sastanak s njima. Prethodni predsedavajući EU, Poljska, napravila je dobru osnovu za pregovore. Tražili su da privremena suspenzija viza bude što je moguće fleksibilnija u korist zemalja kojima su ukinute vize. Bili su na strani Evropskog parlamenta. Zbog toga, pregovori koji se sada vode između Saveta ministara, Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Danske, idu u dobrom pravcu,“ rekla je Fajonova.

Na pitanje šta očekuje od predstojeće rasprave u Odboru EP, Fajonova kaže:

„Teško je reći. Svi koordinatori imali su u međuvremenu nekoliko sastanaka, da bismo, što se tiče izveštaja, napravili određene kompromise. Na raspravi krajem januara tražićemo da se oni unesu u izveštaj. Ima pedesetak amandmana, što je, zaista, mnogo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: