Kacin: Srbija zaslužila kandidaturu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je Srbija zaslužila i status kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

21:58

Default images

Ipak, on je dodao da je važno da se najznačajniji dogovori u dijalogu s Prištinom sprovedu u delo.

Kacin je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine kazao da će EP sutra raspravljati o nacrtu rezolucije o procesu evropske integracije Srbije koji će ići u proceduru, a da je do kraja meseca krajnji rok za upućivanje amandmana.

"Kako će to izgledati na kraju ne znam, ali ako tekst zavisi samo od mene, on je izričito pozitivan i daje sve preporuke... Ali već sutra očekujem tvrde primedbe od drugih političkih grupa šta sve još nije ispunjeno i šta treba popraviti da bi Srbija dobila status kandidata", kazao je Kacin.
Prema njegovim rečima, osim statusa kandidata, Srbiju bi trebalo "uključiti i ka datumu i u same pregovore", ocenjujući da je to potrebno i Srbiji i širem regionu.

Na pitanje da li bi na odluku o statusu kandidata mogao da utiče referendum na severu Kosova, Kacin je kazao da "to nije stvar koja bi morala i smela uticati na status kandidata".

Prema rečima Kacina, najznačajnije je da Beograd do marta u dijalogu sa državama članicama EU poboljša imidž o sebi, da se ono što je postignuto u dijalogu s Prištinom sprovede u delo kako bi se videlo da je Beograd posvećen poboljšanju odnosa u regionu, odnosima sa susedima, slobodnom protoku robe, ljudi...
"Ako Srbija u sledećih nekoliko sedmica bude napredovala i nastupala ubedljivo, ne bi smelo biti ugroženo dodeljivanje statusa kandidata", ocenio je Kacin.

Evropski parlament smatra da Srbiji treba dati status kandidata u martu "podrazumevajući da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove utvrđene na decembarskom samitu" Evropskog saveta, kaže se u nacrtu rezolucije o kome će EP sutra početi rasprava.

Evropski parlament smatra da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali osim pohvala iznosi i mnoštvo kritika vezanih za korupciju, pravosuđe i zaštitu ljudskih prava, kaže se u nacrtu rezolucije.
Nacrt rezolucije sutra će pred Spoljnopolitičkim komitetom parlamenta predstaviti Jelko Kacin, a očekuje se da finalna verzija bude usvojena u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: