TV Avala: Rešenje za dva meseca

Vlasnici TV Avale, čiji radnici zbog neisplaćenih plata štrajkuju već 21 dan, obećali su Savetu RRA da će u narednih 60 dana učiniti sve da reše probleme.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

19:02

Default images

Funkciju direktora i glavnog urednika te televizije će od sutra obavljati Dušan Pantić.

Prvi korak je, kako je naveo član Saveta Republičke radio-difuzne agencije vladika Porfirije, deblokada računa i uplata doprinosa. Vlasnici Avale nisu želeli da objasne novinarima šta su garancije da će problemi biti rešeni.

Vladika Porfirije je konstatovao da je zbog štrajka zaposlenih koji traje već tri nedelje bilo ugroženo funkcionisanje tog nacionalnog emitera i RRA, da je rešenje izostalo, ne bi imala drugo rešenje osim da oduzme dozvolu za emitovanje.

Predsednik Upravnog odbora Televizije Avala Danko Đunić, koji poseduje 45,65 odsto akcija televizije, rekao je novinarima da je uveren da će rešenje biti pronađeno, odnosno da će, uz pomoć ostalih akcionara, zaostale plate biti isplaćene zaposlenima i izmirene sve ostale obaveze.

On je podsetio da u kriznoj 2011. godini niko nije otpušten niti je bilo kom radniku smanjena plata.

Đunić je rekao da je novac za isplatu zaostalih zarada bio pripremljen pre Nove godine, ali da je račun blokiran zbog nagomilanih potraživanja.

On je pozvao zaposlene da se vrate na posao i da pomognu da TV Avala prevaziđe krizu.

Prema njegovim rečima, TV Avala je prihvatila zahtev bivše generalne menadžerke Bojane Lekić da joj se ugovor ne produži, kao i njen predlog da za direktora i glavnog urednika bude imenovan Dušan Pančić. Željko Mitrović, jedan od akcionara, koji poseduje 4,95 odsto akcija, istakao je da će Pančić biti apsolutno odgovoran za emitovanje programa, tako da niko neće smeti da blokira rad televizije.

On je kazao da radnici imaju pravo na štrajk, ali ne i na blokadu koja ugrožava nacionalnu frekvenciju.

Mitrović je istakao da su i sami akcionari u dugovima i da je u projekat TV Avale uloženo 30 miliona evra.

Na sastanku su akcionari obavestili RRA da su prihvatili zahteve štrajkača o započinjanju socijalnog dijaloga, isplati zaostalih doprinosa, isplati jedne i po zarade do prvog februara i još dve do 1. marta, kao i zahtev da niko od učesnika štrajka ne snosi disciplinske posledice.

Zahtev koji se odnosi na honorarne saradnike već je ispunjen, jer niko od zaposlenih u tom statusu nije otpušten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: