Janković nije izglasan za mandatara

Poslanici slovenačkog parlamenta nisu izglasali Zorana Jankovića za mandatara nove Vlade Slovenije.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

09:37

Default images

Za Zorana Jankovića je glasalo 42 poslanika, što je ne samo manje od broja glasova koji mu je bio potreban, već manje i od onog broja glasova na koje je računao kao na sigurne.

Zorana Jankovića formalno su podržale dve stranke, Socijalne demokrate i DESUS, i zajedno sa njima bi trebalo da dobije 44 glasa.

Što se tiče dva glasa koja su mu bila potrebna do većine od 46, Janković je juče tvrdio da će ih sigurno dobiti, a i predsednik stranke penzionera, DESUS, Karel Erjavec je više puta ponovio da mu je Janković garantovao da ima potrebnu većinu u parlamentu.

Današnja napeta sednica u parlamentu je donela ono čega su se bojala oba politička tabora u njemu, poslanici su iskoristili tajno glasanje i očito glasali po svojoj želji, a ne po dogovoru postignutom na stranačkom nivou.

Doduše, "prenošenja" glasova su se više bojali oni koji sa Jankovićem nisu postigli dogovor o podršci, zbog čega su svoje poslanike "stavili pod kontrolu", odnosno stranke Lista Gregora Viranta i Slovenačka narodna stranka, stranka Janeza Janše, Slovenačka demokratska stranka i Nova Slovenija su i javno rekle da njihovi poslanici neće ni uzeti glasačke listiće.

Ipak, poslanici su se potrudili da bude ispunjen uslov za to da glasanje bude važeće, zbog čega je glasao jedan poslanik više od zakonom predviđenog minimuma. Dva poslanika nacionalnih manjina su već javno rekla da neće glasati u slučaju tesnog glasanja, jer ne žele da budu jezičak na vagi.

Očito je do neplaniranog glasanja je došlo upravo u korpusu poslanika na koje je Janković računao. Da ni on sam nije sasvim verovao u svoje tvrdnje da će dobiti ne samo 44 već 46 glasova, govori i činjenica da je danas u parlamentu, Zoran Janković poslanike pitao da ih nije možda strah da će njegova vlada biti predobra.

U svojoj prvoj reakciji na neizglasavanje u parlamentu, Janković je rekao: "To je volja poslanika. Kao takvu je prihvatam."

Zoran Janković je prvi mandatar koga slovenački parlament nije izglasao. Istovremeno je ovo i njegov drugi veliki poraz u parlamentu. Naime, nedavno njegova kandidatkinja za predsednicu parlamenta nije dobila dovoljan broj glasova u čak dva kruga, a u trećem ju je pobedio novi kandidat, Gregor Virant.

Nakon današnjeg neizglasavanja Jankovića za mandatara nove vlade, predsednik Slovenije Danilo Tirk, koji mu je i dao mandat, moraće ponovo da se posavetuje sa svim poslaničkim grupama i u roku od 14 dana da predloži ili novog kandidata ili ponovo Zorana Jankovića. U drugom krugu predlaganja je moguće da kandiduje više kandidata za mandatara, a kandidata mogu da predlažu i poslaničke grupe ili deset poslanika.

Danas se potvrdilo da su najave i nade slovenačkog predsednika da će Slovenija dobiti brzo novu vladu, već do sredine januara, bile preuranjene.

Ostaje da se vidi hoće li predsednik Danilo Tirk ponovo pokušati da predloži Zorana Jankovića ili će mandatarstvo dati Janezu Janši, čija strana je na izborima zauzela drugo mesto, tik iza Jankovićeve Pozitivne Slovenije, i koji prema sadašnjem stanju stvari može da računa na 44 glasa u parlamentu.

Dosta je i onih koji veruju da bi mogao da se pojavi i treći kandidat, koji trenutno nije u igri, i koji bi uspeo da dobije glasove od oba politička tabora u slovenačkom parlamentu.

Tirk: Žao mi je što Janković nije izabran

Predsednik Slovenije, Danilo Tirk je, na novinarskoj konferenciji održanoj pošto njegov kandidat za mandatara nije izglasan u parlamentu, rekao da mu je žao zbog toga, ali da Zoran Janković i dalje ima njegovo puno poverenje, kao i da ostaje ozbiljan kandidat za novi krug. Mada, na direktno novinarsko pitanje hoće li ponovo predložiti Jankovića, Tirk nije hteo da odgovori.

Komentarišući današnje glasanje u parlamentu, predsednik Slovenije je rekao da se videlo "puno taktike i manevrisanja" što nije dobro za dalji rad parlmenta, ali je dodao i da bi ubuduće trebalo popričati o 82. članu Ustava koji kaže da poslanici parlamenta pri glasanju nisu vezani ni za kakva uputstva.

Tirk je rekao i da će u skladu sa Ustavom najpre obaviti novi krug savetovanja sa parlamentarnim strankama pre no što predloži kandidata za mandatara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: