Počela borba za neodlučne birače

Iako izbori još nisu raspisani, za mnoge stranke kampanja kao da je počela.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

18:59

Default images

Poslednjih nedelja pojavljuju se istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da samo petina birača zna za koga će da glasa.

Ni političari ni marketinški stručnjaci, međutim, ne veruju da je to realna slika Srbije. Kao primer navode i to što je na neuspelim predsedničkim izborima 2002 i 2003. godine na izbore izašlo više od 40 odsto građana.

Nezadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i ponudom na političkoj sceni, za mnoge je ključni razlog zbog kojeg, umesto izlaska na birališta, biraju da ostanu kod kuće.

Lider najjače opozicione stranke Tomislav Nikolić ne očekuje na narednim izborima veliku apstinenciju birača.

"Teoretski, jedan čovek da izađe na izbore imaćemo vlast. Šta dobijate time što nećete da učestvujete, ko će biti na vlasti? Neće biti vlasti? Biće je sigurno, samo nećete moći da se bunite protiv te vlasti, jer niste iskazali svoju želju koga biste voleli. A šta ako nekoliko glasova odluči ko će da pobedi, pa čovek sedi kući i čupa kosu - zašto nisam izašao, moji bi pobedili?", kaže Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke.

Ni u vladajućoj koaliciji ne veruju da bi sledeće izbore mogla obeležiti velika apstinencija.

Funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić siguran je da za većinu građana izlazak na izbore predstavlja neku vrstu obaveze, jer tako odluku kako će im biti sutra ne donosi neko drugi umesto njih.

"Građani su postali, čini mi se, i malo promišljeniji. Ne nasedaju lako na politički marketing, koji imamo prilike da vidimo svakog dana. Mislim da će se na ovim izborima građani opredeljivati gledajući konkretne rezultate i ishode politika", smatra Ilić.

Marketinški stručnjaci navode da će ključna stvar u kampanji biti odabir teme. Onaj ko nametne jednostavnu i prijemčivu priču građanima ima mnoge veće šanse da pobedi.

"Dan kad se glasa je u poličkom marketingu jedini dan kad se kupuje. Ljudi po pravilu tu priliku ne propuštaju ili je ne propuštaju u većini. Gotovo nikada nijedna vlast u svetu nije bila oborena ili došla na vlast tako što je bila velika količina razočaranih, pesimista - prosto se to ne događa", objašnjava Voja Žanetić, kreativni direktor agencije "Mozaik".

Veći problem imaće stranke koje očekuju podršku srednje i više klase, jer će njihovi birači svoje nezadovoljstvo pokazati neizlaskom na birališta, dok siromašniji slojevi nemaju tu dilemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: