Turisti zavejani na Goliji

Na Goliji su visoki nanosi snežnog pokrivača zadali glavobolju žiteljima, ali i vikendašima, koji su zbog padavina neplanski morali da produže odmor.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

15:58

Default images

Većina lokalnih puteva na teritoriji opštine Ivanjica je neprohodna, ali su zato magistralni prohodni.

Visina snežnog pokrivača ove zime iznenadila je čak i žitelje Golije, koji su već dobro iskusili ćudi ove planine kod Ivanjice. Predsednik Mesne zajednice Srednja reka Sreten Kuč kaže da oko 300 ljudi bukvalno zavisi od mehanizacije, koja radi na raščišćavanju snega. Zbog visine snežnog pokrivača on je praktično na radnom mestu proveo 48 sati, a ulaz u seosku kafanu u kojoj radi gotovo je zatrpan snegom.

„Moja kuća je odavde 2 km daleko. Dve noći sam morao ovde da noćim u kafani, nisam mogao da odem kući. Baš sneg je metar i dvadeset, ne vredi nisam mogao, čekajući dokle firma ozdo, Putevi, ovo pročiste, odrade kako treba. Već smo četiri dana zavejani. Baš je, baš je, sad nam tri godine zadnje najteže ubedljivo“, kaže Sreten Kuč, predsednik MZ Srednja reka

I vikendaši su, neplanski, zbog visine snega, ostali zarobljeni još koji dan na Goliji, kaže Lepa Savić.

„Mi imamo vikendicu ovde duže vreme, ali ne pamtimo baš da je ovako bilo, možda pre tri-četiri godine. Možda ja nisam tu bila, što kažu, sad sam u penziji, pa sam mogla da dolazim više, a ranije nisam“, rekla je Lepa Savić, penzionerka iz Ivanjice.

Većina lokalnih puteva na području ivanjičke opštine je neprohodna. Kada je reč o putevima višeg ranga, neprohodan je jedan regionalni pravac.

Putni pravac koji vodi od Ivanjice preko Duge Poljane, ka Sjenici i Novom Pazaru je u prekidu, jer je snežni pokrivač premašio jedan metar. Međutim, teška mehanizacija otkloniće ovaj problem, tako da će ovaj saobraćajni pravac biti u funkciji.

Ivanjički putari ovih dana imaju pune ruke posla, ali to nije neobično na Goliji, kaže Vitomir Arsović, šef održavanja.

„Pa snežnih smetova ima do dva tri metra, a snega ima preko metar na ovom delu Golije, znači, ali ne proglašava se vanredno stanje, što je donekle normalno za ovaj kraj“, kazao je Vitomir Arsović, šef održavanja „Putevia Ivanjica.

Snegu su se najviše obradovali najmlađi, ali i skijaši, koji bez obzira na visinu belog pokrivača ne odustaju od svog nauma, a sneg ne prestaje da pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: