Penzioneri bi podržali Jankovića

Stranka slovenačkih penzionera, DESUS, je odlučila da podrži Zorana Jankovića za novog premijera slovenačke vlade, ali je njegov mandat još neizvestan.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

15:03

Default images

Iako je DESUS saopštio da će podržati mandat Zorana Jankovića za sastav nove slovenačke vlade, još nije rečeno da li će ta stranka ući i u koaliciju s njim.

Predsednik stranke slovenačkih penzionera Karel Erjavec je, u međuvremenu, izjavio da je zadovoljan pregovorima sa Jankovićevom Pozitivnom Slovenijom, da će rast penzija biti zamrznut do 2013, da će se 60 odsto penzija usklađivati sa rastom plata, a ostatak sa rastom životnih troškova.

Istovremeno je dodao i da bi DESUS, u slučaju da se odluči i uđe u koaliciju, dobio dva ministarstva u novoj vladi.

Pored podrške DESUS-a, Janković ima i garantovanu podršku stranke SD, kojoj predsedava dosadašnji premijer Borut Pahor. Ovim se Janković našao na granici 46, od 90 poslaničkih mesta u slovenačkom parlamentu, ali još nije izvesno da će Janković uspeti da sastavi koaliciju, zbog čega napetost u Sloveniji raste.

Podsetimo, lista Gregora Viranta je odlučila da ne podrži Jankovića, niti da uđe u koaliciju sa njegovom strankom.

Kabinet slovenačkog predsednika je potvrdio da je Zoran Janković danas razgovarao s predsednikom Danilom Tirkom, a za 16.30 je zakazana konferencija za noviare na kojoj će Janković javnosti otkriti svoje "nove koalicione adute", ali i to kako namerava da realizuje svoj mandat za sastav nove vlade.

Istovremeno s pregovorima koje vodi Janković vode se pregovori u taboru stranaka desnog centra, na osnovu koalicionog dogovora koji nudi Janez Janša, a trenutni broj glasova koji bi mogla da dobije ova opcija je 44.

U međuvremenu su u javnost procurili i delovi koalicionih ugovora koje nude lideri dva pola slovenačke političke scene, Janković i Janša, i jedan od zanimljivijih je da bi se Janković, u oblasti privrede, držao nacionalnih interesa, što znači i očuvanja državnog vlasništva u preduzećima, dok se Janša zalaže za izlazak države iz privrede.

Janković uveren da će dobiti većinu u skupštini

Mandatar za sastav slovenačke vlade Zoran Janković izrazio je uverenje da će dobiti potrebnu većinu u slovenačkom parlamentu, uprkos odluci Građanske liste Gregora Viranta da ne učestvuje u budućoj koaliciji sa Jankovićevom Pozitivnom Slovenijom.

"Odlučio sam da tražim podršku parlamenta za mesto premijera i u sredu očekujem pozitivan rezultat", rekao je Janković posle sastanka njegove stranke, prenela je agencija STA.

Pobednik na vanrednim parlamentarnim izborima nagovestio je da je obezbedio potrebnu podršku poslanika koji nisu iz buduće potencijalne koalicije, ali je odbio da ih imenuje.

Slovenačka agencija navodi da je za izbor Jankoviću potrebno da dobije apsolutnu većinu od 46 glasova, a da Pozitivna Slovenija, socijaldemokrate Boruta Pahora i Stranka penzionera imaju 44, od ukupno 90 mesta u skupštini.

Odustajanje Jankovića stvorio bi šanse bivšem premijeru Janezu Janši, predsedniku Slovenačke demokratske stranke, drugoplasirane na izborima.

Na levici kritikuju Viranta, koji će imati osam poslanika, da je Janšin "trojanski konj", pošto je odbacio saradnju sa Pozitivnom Slovenijom zbog navodnih programskih razlika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: