Referendum odlaže kandidaturu?

Referendum u četiri opštine na severu Kosova koji je zakazan za 14. i 15. februar mogao bi presudno da utiče na martovsku odluku o dobijanju statusa kandidata.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

21:06

Default images

Jer masovna poruka Srba iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana da ne prihvataju prištinske institucije biće novo političko iritiranje Nemačke i jačanje njenog tvrdog stava protiv srpske kandidature.

Predsednik države Boris Tadić poručio je za ,,Novosti" da bi održavanje referenduma moglo da ugrozi diplomatske napore države za dobijanje statusa kandidata.

Špic referendumske kampanje i podgrejan politički ambijent na severu KiM biće upravo sredinom februara, u vreme kada će biti održano i zasedanje Saveta ministara EU u Briselu. A od njihove preporuke zavisi i konačna odluka Evropske komisije u martu.

Predrag Simić, profesor međunarodne politike i bivši ambasador, kaže za ,,Novosti" da bi zakazano izjašnjavanje Srba na severu KiM moglo da doprinese tome da Brisel ponovo odloži kandidaturu Srbije:

,,Od posete Angele Merkel pa do danas, sve što se dešava na severu KiM praktično utiče i na stav Nemačke o srpskoj kandidaturi. Tako bi i referendum o prištinskim institucijama sigurno mogao da doprinese novom pomeranju srpske kandidature", rekao je Simić.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu, takođe smatra da će referendum imati uticaja, ali da je ipak presudna politika Beograda:

,,Svi u međunarodnoj zajednici znaju da zvanična Srbija nema istu politiku kao opštinski lideri na severu KiM. Presudna će da bude diplomatija na relaciji Brisel, evropske metropole, Vašington i Beograd", smatra Pribićević.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, pak, smatra da referendum ni na koji način ne može da utiče na briselsku presudu u martu:

,,Angela Merkel je otvoreno poručila šta Srbija treba da učini za kandidaturu: da ukine paralelne institucije i uspostavi dobrosusedske odnose. Priče da će Srbi sa Kosova sada da uspore evropski put Srbije potpuno su bez osnova. Tako zvaničnici iz Beograda pokušavaju da opravdaju svoju lošu politiku", rekao nam je Pantić.

Zamenik premijera Ivica Dačić savetuje Srbima sa severa Kosova da svaki važan potez, kao što je referendum, koordiniraju sa Beogradom.

,,To je nužno kako čitava akcija ne bi bila štetna po srpske nacionalne i državne interese. Srbija i Srbi treba da vode državotvornu politiku i da svaki potez merimo ciljem koji želimo da ostvarimo. Ovde niko ne govori o tome da li Srbi imaju pravo ili ne. Reč je o tome šta se želi postići referendumom. Ako hoćemo da pokažemo da ne prihvatamo prištinsku vlast, pa to je već svima jasno. Pa i Tačiju", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: