Irak: Kurdi da izruče vicepremijera

Iračka vlada pod vođstvom šiita traži da vlasti poluautonomne kurdske oblasti predaju potpredsednika Iraka Tarika al-Hašemija koga je optužila za terorizam.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

18:59

Default images

Protiv al-Hašemija je optužnica podneta decembra, a otišao je u kurdski sever Iraka pošto je poslednji američki vojnik napustio tu zemlju. Vlada ga optužuje da je predvodio jedinicu ubica koje su likvidirale vladine i bezbednosne zvaničnike pre više godina, što je on negirao.

Suniti, koji su imali povlašćen položaj u režimu Sadama Huseina, smatraju da je optužnica protiv al-Hašemija usmerena protiv svih njih i da je cilj da budu marginalizovani.

Političke tenzije većinskih šiita i manjinskih sunita prati porast nasilja uz koordinirane bombaške napade na šiite, sa više desetina žrtava.

Portparol pravosudja u kurdskom regionu je rekao da su tamošnje vlasti danas primile zahev iz Bagdada za izručenje al-Hašemija i 14 njegovih saradnika, ali nije rekao da li će se povinovati tom zahtevu.

Kurdski region na severu Iraka ima značajnu autonomiju - Kurdi imaju svoje bezbednosne snage, a policija i vojska pod kontrolom premijera Iraka Nurija Al-Malikija tamo ne operišu.

Zato je Al-Hašemi praktično izvan domašaja Bagdada sve dok je gost svog šefa - predsednika Iraka, Kurda Džalala Talabanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: