U 2012. sa biorazgradivim kesama

Od Nove Godine u prodavnicama više neće biti plastičnih kesa, već samo biorazgradivih.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

13:55

Default images

Osim što ih više neće biti u trgovinama, njihova proizvodnja biće dodatno oporezovana.

Svi proizvođači kesa svoje proizvode prvo će slati u laboratoriju na ispitivanje porekla, ali će i dobijati i stimulans od sedam hiljada dinara.

Od sada da bi uopšte dospele na tržište sve plastične kese prema uredbi Ministarstva životne sredine prvo moraju da prođu test u laboratoriji na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Svi proizvođači moraju dobiti sertifikat da su njihove plastične kese birazgradive- odnosno za čoveka i njegovu okolinu neškodljive.

"Kada nam donesu ili dostave, kese na analizu prvo će se odrediti neka svojsktva tih kesa..4.25...5.26 Prosto će analize pokazati da li su se neki spektri promenili, da li su nastali neki razgradni elementi", kaže Vera Lazić iz laboratorije na Tehnološkom fakultetu.

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da će inspekcije redovno vršiti kontrolu proizvođača. Tako će se tona plastičnih kesa taksirati sa 20 hiljada dinara, dok će se s druge strane proizvodnja biorazgradivih stimulisati.

"Faktički će se kontrola vršiti sa proizvođačima, a ne sa tržnim centrima koji te kese distribuiraju, dalje potrošačima. Proizvođači će biti u obavezi da prijavljuju svoje proizvode i da u odnosu na količine svojih proizvoda plaćaju adekvatne takse odnosno dobijaju pomoći subvencije ako dokažu da su koristili biorazgradivist koji će se dokazivati preko referntne laboratorije", kaže Dulić.

Ipak, ovo ne znači kraj za proizvođače plastičnih kesa, jer je prema rečima profsorke Lazić moguće na već postojećoj opremi praviti i biorazgradive kese.

"Na istoj procesnoj opremi se proizvode kese tregerice razgradive i one obične, koje nisu razgradive. Oni kupe aditiv dodaju u taj granulat koji redovno na procesnoj opremi koriste iz granulata, proizvode određene kese i na istoj procesnoj opermi oni proizvode kese koja je biorazgradiva", kaže Lazićeva.

Kupci ne moraju da brinu jer će se kese i dalje u samoposlugama deliti besplatno, samo što za razliku će od takozvanih kesa tregeruša biti mnogo bolje za prirodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: