Čile: Aljende izvršio samoubistvo

Sudija u Čileu zatvorio je istragu o smrti predsednika Salvadora Aljendea pošto je merodavna autopsija potvrdila da se radilo o samoubistvu

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2011.

23:50

Default images

Međunarodni panel stručnjaka koji je sazvao sudija Mario Karosa utvrdio je da je Aljende sebi oduzeo život hicima iz automata AK-47 ("kalašnjikov") dok je branio predsedničku palatu u vojnom udaru u Čileu 1973. godine.

Karosa je isključio mogućnost da je neki vojnik ili telohranitelj ispalio te metke. On je takođe odbacio niz drugih teorija koje su se ispredale oko Aljendeove smrti pre 38 godina.

Aljende je jedan od 726 ljudi koji su umrli ili nestali kada je general Augusto Pinoče preuzeo vlast u državnom udaru. Sudija Karosa ponovo razmatra njihove slučajeve po nalogu Vrhovnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: