Praški aerodrom nosi Havelovo ime

Češko državno akcionarsko društvo Aerodrom Prag registrovalo je naziv na engleskom jeziku sa imenom nedavno preminulog bivšeg predsednika Vaclava Havela.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2011.

21:23

Default images

Naziv "Vaclav Havel Prag internešnal erport" (Prague International Airport) je registrovan 23. decembra, piše češki dnevnik Pravo.

Ideju da praški aerodrom u Ruzinju dobije naziv po Vaclavu Havelu dao je prošle sedmice reditelj i producent Fero Feni i tu ideju je na internetu podržalo 70.000 ljudi.

Potpisnicima se priključio niz ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Međutim, ima i protivnika, pa nekadašnji Havelov lični sekretar Vladimir Hanzel smatra da bi ime bivšeg šefa države pre trebalo da ponese neka kulturna ili obrazovna institucija.

Hanzel je u komentaru za dnevnik Pravo predložio da u praškoj četvrti Letna bude izgrađena biblioteka prema projektu arhitekte Jana Kaplickog.

Taj veoma neobičan projekat je izazvao velike polemike u Českoj javnosti pre nekoliko godina, pa se od izgradnje odustalo.

Hanzel podseća da je Havel bio jedan od zagovornika izgradnje biblioteke i ona bi bila dostojna njegovog imena.

"Nazvao bih je Narodna biblioteka Vaclav Havel", napisao je Hanzel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: