PR traži izručenje Veselinovića?

Kosovski zvaničnici spremaju se da traže od Srbije da im izruči Zvonka i Žarka Veselinovića, koje je Kfor optužio za organizovanje nasilja na severu Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2011.

19:23

Default images

"U procesu smo kompletiranja dokumentacije da se dokaže da su Zvonko i Žarko Veselinović građani Kosova. Posle toga ćemo predmet poslati Interpolu, a Ministarstvo pravde će tražiti njihovo izručenje Kosovu", izjavio je glavni tužilac u Mitrovici Šikri Sila za "Balkan insajt".

On je rekao da ne želi da odredi datum, ali da veruje da će zahtev za izručenje biti upućen u januaru.

Protiv Zvonka i Žarka Veselinovića je na Kosovu podignuto devet krivičnih prijava, uključujući i za ubistvo policajca i napad na osoblje UN i NATO-a.

Malo je verovatno da će Srbija izručiti njih dvojicu pošto nema sporazum o ekstradiciji s Kosovom i pošto je ovaj slučaj politički osetljiv. Beograd će, međutim, biti pod pritiskom da deluje po tom pitanju pošto optužbe uključuju i napad na vojnike NATO-a, navodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Šikri Sila je rekao da su Zvonko i njegov brat Žarko osumnjičeni da su uključeni u više kriminalnih aktivnosti.

Braća Zvonko i Žarko Veselinović uhapšeni su 20. decembra na Kopaoniku. Njima je istražni sudija u Kraljevu 22. decembra odredio pritvor od 30 dana.

Policija Srbije saopštila je da je osumnjičeni Zvonko Veselinović uhapšen zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija, a Žarko zbog zloupotrebe službenog položaja.

Glavni komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića kao glavnog organizatora napada na mirovne snage NATO-a koje su pokušavale da uklone barikade, krajem novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: