Radnici TV Avala nastavljaju štrajk

Radnici televizije Avala, koji su u štrajku od 22. decembra, odlučili su, nakon pregovora sa vlasnicima i članovima Upravnog odbora, da nastave štrajk.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.12.2011.

15:27

Default images

"Zaposleni žele da počnu da rade, ali da bi se to desilo, sutra bi trebalo da dobiju jednu i po platu i dva honorara, a do 10. januara još jednu i po zaradu i još jedan honorar. Nakon toga bi se dalje sa vlasnicima dogovorili o dinamici isplate zaostalih zarada", navedeno je u saopštenju koje je potpisano sa "radnici TV Avala".

U saopštenju je navedeno da su radnici, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u zemlji, "voljni da dalju dinamiku isplata dogovore kasnije, pod uslovom da taj dogovor potpišu vlasnici, članovi Upravnog odbora i predstavnici štrajkača".

"Ponuda Upravnog odbora i vlasnika da se radnicima isplati jedna plata sutra, a najkasnije do 10. januara, a potom još jedna do kraja januara nije prihvatljiva za radnike kojima se duguju četiri i po plate, odnosno pet honorara", navedeno je u saopštenju.

Radnici su naveli da će, ukoliko zahtevi do 10. januara budu ispunjeni, od tog datuma program ponovo biti emitovan po programskoj šemi.

"Po prvi put mi nismo dobili zdravstveno osiguranje i markice u našim knjižicama pod opravdanjem da se na tome radi," kaže Ivana Višković, članica štrajkačkog odbora TV Avala.

Na sastanku sa članovima Upravnog odbora, kojem je prisustvovao i Željko Mitrović, vlasnik TV Pink i 4,95% TV Avale, zaposlenima i honorarcima je ponuđeno da im najkasnije do 10. januara bude isplaćena jedna plata, a ostatak dugovanja do aprila. Međutim, zaposleni nisu dobili čvrste garancije za to.

"Nama su objasnili da u ovom trenutku ne postoji svež novac koji bi mogao da se povuče kojim bismo mi bili namireni, namirena neka druga takođe potraživanja televizije i da situacija uopšte u kojoj se nalazi TV Avala kao što je i situacija sa svim ostalim elektronskim i štampanim medijima nije uopšte nimalo zavidna, ali da se kao nazire svetlo na kraju tunela," kaže Nikola Vukomanović, predsednik štrajkačkog odbora.

Vukomanović je precizirao da je zaposlenima poručeno da je ,,Avala lepo poslovala", a da je novac koji je zarađen otišao na saniranje dugova nastalih u toj firmi tokom 2006, 2007. i 2008. godine.

Poslednja zarada koju su primili stalno zaposleni je prvi deo julske zarade, a honorarcima je isplaćena junska plata, tvrde štrajkači.

U međuvremenu, na TV Avala se ne emituju autorske emisije, već isključivo filmski i snimljeni program.

Udruženja novinara: Problem vlasnička struktura TV Avala

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici NUNS-a, UNS-a i Sindikata novinara Srbije, koji su su podržali zaposlene u TV Avala u njihovim zahtevima.

I u UNS-u i u NUNS-u ističu da je dodatni problem kako bi zaposleni ostvarili svoja prava u stvari - vlasnička struktura TV Avala, koja nikada nije do kraja ispitana.

"Postavlja se pitanje zašto Grinberg invest nema svog predstavnika u Upravnom odboru i takođe se postavlja pitanje otkud veliki, barem prema našem istraživanju, veliki protok novca od Pinka ka TV Avala i obrnuto," rekao je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Ukoliko se situacija ne reši uskoro i zaposlenima ne budu isplaćene plate, oni najavljuju izlazak na ulice i blokadu saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: