"Izazovi Srbije kao i pre 200 god."

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da se Srbija i danas susreće sa izazovima i pitanjima vrlo sličnim onima od pre dva veka.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

21:27

Default images

"Sličnost ovih izazova ne znači da su Srbija i njena diplomatija 200 godina stajale u mestu. Ali navodi nas da se upitamo nisu li neki srpski usudi dati mnogo pre, te da li se dva veka srpske diplomatije mogu u najkraćem opisati kao borba volje protiv sudbine", rekao je Jeremić na proslavi Dva veka moderne srpske diplomatije, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Podsetivši na utemeljitelje i nosioce srpske diplomatije, Jeremić je rekao da Srbija danas, za razliku od vremena Karađorđevog ustanka, "ne traži po svetu oružje i džebanu, ali i dalje traga za onima koji će se zauzeti za nju".

"Svet koji se danas pred nama rađa mnogo više liči na onaj iz burnog doba druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, nego iz vremena ravnoteže, koja su usledila", ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, danas u neposrednoj blizini Srbije ponovo izrastaju dve njoj vrlo dobro znane velike sile, Nemačka i Turska.

"Te dve zemlje danas su naši partneri, ali koliko god marljivo radili na tome da s njima uklopimo svoje interese, oni se s njihovim ipak ne podudaraju do kraja. Treća sila, tokom istorije naš najsnažniji saveznik ćRusija, ima, gledano iz naše perspektive, za razliku od prethodne dve, jedan nedostatak. Geografski nam je daleko", rekao je Jeremić.

On je rekao da je Srbija, "kad god je razmišljala jednodimenzionalno, kad god nije nastojala da harmonizuje sve relevantne uticaje, bivala izložena stradanju, a kad god je uspevala da uspostavi ravnotežu - opstajala je i rasla".

"Stradali smo kad god nismo razumevali prirodu tektonskih pomeranja u svetu. Uspevali smo kad smo je razumeli i imali veštine da, jašući na talasima promena, iskoristimo njihovu snagu", rekao je Jeremić.

"Kad god smo u svom okruženju prednjačili u uređenju države, harmonizaciji društva i ekonomskom prosperitetu, naša reč se više čula, naše ideje nalazile plodno tle, a naši sunarodnici van naših granica uživali veća prava", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je ocenio da ni sadašnje generacije "nisu pošteđene starih usuda" i da je jedanaest godina posle demokratskih promena "teško ne primetiti da je Srbija neuporedivo više promenila svoj odnos u pozitivnom smeru prema okruženju, nego što se dogodilo suprotno".

"Danas je, pred nama ponovo nešto, vrlo blisko ultimatumu - od nas se traži odricanje od Rezolucije 1244 kako bi ubrzali svoj evropski put. Na to ne možemo pristati", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: