Orbita: Spojeni Sojuz i MSS

Ruski brod Sojuz TMA-03M pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu. Tri nova člana posade zamenjuju ekipu koja je na MSS bila skoro pet meseci.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

18:31

Default images

Kosmički brod Sojuz TMA-03M, koji je sa kosmodroma u Bajkonuru poleteo 21. decembra, dopremio je na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) trojicu novih članova posade. Kako javljaju iz podmoskovskog Centra za upravljanje letovima, ovo će biti poslednja ovogodišnja posada, i u njoj će biti Rus Oleg Kononjenko, astronaut ESA Holanđanin Andre Kujpers i astronaut NASA Donald Peti.

Tročlana posada boraviće u orbiti približno pet meseci, a posle njihovog pristizanja, ukupno će na MSS-u u ekspediciji biti šest članova.
Kazahstan: Poletanje Sojuza (Beta - 21.12.2011.
Odlazeću posadu čine Rusi Anton Škapljorov i Anatolij Ivanišin i Amerikanac Denijel Berbank.

Problem s motorom bespilotnog Progresa 24. avgusta pojačao je sumnje u buduće misije na MSS-u, jer raketa koja se srušila koristi isti stepen rakete kao pojačavač za nosač za brodove Sojuz TMA-03M u orbitu.

Sojuz je 'uleteo kroz dimnjak' na MSS sa preuranjenim 'božićnim poklonom' posadi - povratkom na stabilan kapacitet sa šest članova“, objasnio je komentator misije u NASA Rob Nevijas tokom TV prenosa pristajanja Sojuza na MSS. Drugi deo kontrole misije je Kejp Kaneveralu, na Floridi.
Meðunarodna svemirska stanica (MSS) (NASA - 23.03.2009.)
Posada MSS-a je u prethodnom periodu (od avgusta) radila u redukovanom sastavu. Sada će na MSS-u raditi puna posada od šest članova.

Nova posada u 30/31. osnovnoj ekspediciji će imati važnu misiju - doček prvog komercijalnog američkog teretnjaka, čiji se let planira za mart 2012. godine. Planiran je prijem i istovar dva ruska teretna broda Progres M-14M (zalihe i oprema za MSS, prvo pristajanje u januaru) i trećeg samostalnog transportnog vozila ESA ATV-3 ’Edoardo Amaldi’.

Poletanje nove posade je bilo odlagano sve dok su ruski inženjeri tražili uzrok kvara na motoru na brodu Progres.

-----

Sojuz je lansiran 21. decembra iz Ruskog kosmičkog centra u Bajkonuru, Kazahstan (v. Rusi lansirali raketu u svemir).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: