BG: Protest ispred Ambasade Sirije

Protivnici vlasti u Siriji protestovali su u Beogradu ispred Sirijske ambasade zbog nasilja nad njenim građanima i zatražili da predsednik odstupi sa funkcije.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

16:42

Default images

Četrdesetak ljudi je mirno protestovalo, a većinu okupljenih ispred ambasade u Ulici Aleksandra Stamboliskog činili su Sirijci koji žive u Srbiji, koji su parole protiv Asada i njegovog režima uzvikivali na srpskom i na arapskom jeziku. Među njima je bio i nekoliko Srba, a skup je obezbeđivala policija.

Demonstranti su tražili od ambasadora Sirije da izađe iz zgrade i lično preuzme njihovo protestno pismo i sirijsku zastavu. Pošto se niko nije pojavio, pismo je ubačeno u poštansko sanduče ambasade.

Predstavnik organizatora skupa, Udruženja sirijskih građana u Srbiji, Ibrahim Mhnaja rekao je da je Sirija miroljubiva zemlja sa istorijom od sedam hiljada godina, u kojoj je na vlast došla "banda" i uvela vanredno stanje koje traje 40 godina. "Usadili ste zlo u našu decu. Vi ste teroristi! Odlazite", rekao je Mhnaja, koji je nosio srpsku i sirijsku zastavu i govorio da je režim Bašara Asada svestan da će za koji mesec otići sa vlasti.

Kasnije je izjavio za agenciju Beta da za građane Sirije koji su, poput njega, učestvovali na današnjem protestnom skupu u Beogradu "nema više odlaska u Siriju".

Prema podacima organizatora, od marta, kada su izbili antivladini protesti u Siriji, tamo je ubijeno preko 6.000 ljudi, nestalo je 23.000, dok je 50.000 u zatvoru i "o njima se ništa ne zna".

Skup je trajao oko 45 minuta i protekao je mirno i bez incidenata, ako se izuzme to što je jedan od starijih suseda ambasade - koji nije delio stavove demonstranata - dobacivao sa balkona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: