Ko je dao kuće za 1389 u Zvečanu?

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović demantovao je da je lokalna samouprava dala pripadnicima desničarskog Pokreta 1389 dala dve kuće na korišćenje.

Izvor: Tanjug, Radio Slobodna Evropa

Petak, 23.12.2011.

13:58

Default images

Milović je za Tanjug rekao da lokalna samouprava u svom vlasništvu uopšte nema kuće koje bi mogla nekome da ustupi na korišćenje.

Novinar Radio Slobodna Evropa je posetio kuću u Zvečanu u kojoj borave članovi 1389. Oni su naveli da su od lokalnih vlasti u Zvečanu dobili na korišćenje dve kuće u kojima se "spremaju za odbranu Kosova „svim sredstvima“.

Kako kažu, kuće u kojima žive po strogim vojničkim pravilima, dobili su na korišćenje pre četiri meseca. Isitču da u njima trenutno boravi tridesetak ljudi.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je međutim kategoričan:

"Odgovorno tvdim da to nije tačno i da lokalna samouprava nema kuće koje bi mogla da ustupi nekome na korišćenje".

Na pitanje da li je njemu kao predsedniku opštine poznato da na barikadama i na severu uopšte borave pripadnici "1389", on je rekao da je moguće da je medju raznim ljudima okupljenim na barikadama bilo i pripadnika tog pokreta.

"Svih ovih šest meseci na Kosovo su dolazili i dobronamerni gradjani i razna udurženja, organizacije, navijači... Na tim našim barikadama, pored naših gradjana, bilo je i puno drugih ljudi - pesnika i glumaca, a verovatno medju njima i nekih članova te organizacije, koje ja ne poznajem", naveo je Milović.

Komentarišući čenjinicu da su sami članovi "1389", čije izjave prenosi RSE, pomenuli da je lokalna samouprava uključena u aktivnosti koje pripadnici pokreta obavljaju na severu Kosova, Milović je rekao da su "oni koji su pisali tekst morali da navedu ime i prezime osobe iz lokalne samouprave koja je navodno pružila smeštaj pripadnicima te organizacije".

"Evo vi mene sada pitate i ja vam kazem da to nije tačno i da odgovorno tvrdim da lokalna samoupra nema svojih kuća i da nije mogla, i da je htela, da ih bilo kome da", kazao je Milović.

Na pitanje da li mu je uopšte poznato da na teritoriji opštine kojom rukovodi postoji kuća u kojoj su smešteni pripadnici "1389", on je rekao da u Zvečanu živi 15.000 do 17.000 gradjana i da bi to bilo nemoguće kontrolisati.

"Da li je neko došao iz te organoiazcije, gde su smešteni, ko im je ustupio i da li im je ustupio kuću - ne znam. Govorim samo zvanično u ime opštine Zvečan", rekao je Milović.

On se osvrnuo i komentare da se na Kosovu stvara paravojna formacija i istakao da se gradjani na severu Kosova bore mirnim i demokratskim sredstvima.

"Nikome ne pada na pamet da pravi paravojske i da ratuje. Mislim da nam je ratova bilo dosta, a pokazalo se da i posle ratovanja i sukoba opet treba da se sedne i da se razgovara. Naša je namera da se borimo mirnim i demokratskim sredstvima, gandijevski i hrišćanski, a ne nekakvim vojnim ili paravojnim formacijama", zaključio je Milović. Jedan od stanara kuće u Zvečanu u kojoj borave članovi desničarskog pokreta 1389 ispričao je novinaru RSE da se u te kuće ne ulazi lako i da je testove prijema do sada prošao organičeni broj mladića, svi iz Srbije, velikim delom iz Beograda:

"Trenutno je ovde prisutno tridesetak ljudi. To su momci koji su pod broj jedan Srbi patriote. Kriterijumi za ulazak ovde su strogi. Onaj ko želi da se priključi mora da bude u tome i srcem i dušom, da to oseća i da ne bude problematičan. Da poštuje sve što se odluči od strane nas ili od strane lokalnih predstavnika“.

Jedan od članova koji se predstavio kao Darko Panović, kaže da su od lokalnog srpskog stanovništva dočekani sa oduševljenjem, te da nisu naoružani.

"Kosovo i Metohiju osećam kao srpsku zemlju. Kao neotudjivi deo Srbije. To je motiv zbog kog sam ovde. Za ovo su najviše krive strane agresorske sile. Ovo je okupirana teritorija. Tako je gledamo i trudićemo se da je oslobodimo svim sredstvima", izjavio je Panović za RSE.

On je poručio da će članovi pokreta "1389", bez obzira na uklanjanje barikada, ostati na severu Kosova uz svoj narod, i da "borba neće prestajati".

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović je 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada udruženja gradjana "Otačastveni pokret Obraz" i Pokreta "1389", i to zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

U Ustavnom sudu Srbije 22. juna 2011. je održana javna rasprava o predlogu za zabranu rada pokreta "1389", ali je naknadno Tužilaštvo 18. oktobra povuklo taj predlog i istog dana podnelo novi zahtev kojim traži zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši" iz Arandjelovca.

Ustavni sud je 5. novembra saopštio da je obustavio prethodni postupak i pokrenuo novi po predlogu Tužilaštva kojim se traži zabrana rada ta dva udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: