Najmanja beba na svetu je dobro

Melinda Star Gvido trebalo je da bude rođena danas, ali je na svet došla 3 meseca ranije, u 24. nedelji trudnoće, odnosno 6. mesecu i težila je svega 260 grama.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

19:25

Default images

Zbog toga spada u najmanje bebe ikad rođene na svetu.

Mnoge bebe njene veličine ne prežive, ali lekari u Kaliforniji u SAD spremaju se da je puste kući do Nove godine. Deca rođena pre 37. nedelje smatraju se prevremeno rođenom.

Melinda je rođena u avgustu i od tada je u inkubatoru na neonatalnoj intenzivnoj nezi u Kaliforniji, a njena 22-godišnja majka Hajdi Ibara dan i noć provodi pored nje.

Veruje se da je Melinda druga najmanja beba u SAD i treća na svetu.

Sada, posle tri meseca provedena u inkubatoru, Melinda teži 1,8 kilograma i može da uhvati majčin prst i zeva.

Melindina majka Ibara je tokom trudnoće patila od visokog krvnog pritiska, koji može da bude opasan i za majku i za plod. Došlo je do problema sa placentom, zbog čega fetus nije dobijao dovoljno hrane, krvi i kiseonika.

Lekari su znali da će se Melinda roditi sa težinom manjom od kilograma, ali su ipak bili iznenađeni njenom sićušnošću kada je ugledala svetlost dana.

Zato su lekari Ibari i njenom mužu rekli da bi Melinda mogla da ima poremećaje u razvoju, ali i oštećenja poput slepila, gluvoće ili cerebralne paralize.

Melinda sada, međutim, diše samostalno, a aparat za veštačko disanje koristi samo iz predostrožnosti. Oftalmolog koji ju je juče pregledao ustanovio je i da je sa njenim vidom sve u redu.

Ibara je prethodno dete rodila mrtvo.

Prema statistikama, većina sitnorođenih beba koje prežive budu devojčice. To je zato što se ženski fetusi razvijaju brže od muških.

Međutim, jedna studija objavljena prošle godine pokazala je da većina dece koja su rođena izuzetno sitna kasnije ima probleme sa zdravljem i učenjem. Prema dostupnim podacima, mnogi su niski i premršavi za svoj uzrast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: