Smajlović: Ko stoji iza Kurira?

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže da iza priče da "Kurir" namerava da otkupi deo VAC-a u tri velika lista, stoji država.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

09:19

Default images

Ona naime smatra da je u toj priči ključa država koja krije svoju pravu ulogu i da prema poslednjim izjavama vlasnika Kurira on samo demantuje da mu je država dala novac za kupovinu "Politike".

Podsetimo, LDP tvrdi da je "Kurir" dobio novac od države da otkupi deo koji je u vlasništvu nemačkog VAC-a u dnevnim novinama "Politika", "Večernje novosti" i "Dnevnik". O tome su u emisiji "Između dve vatre" žučno raspravljali Zoran Ostojić iz LDP-a i Nebojša Rosić, direktor "Kurira".

U emisiji B92 direktor "Kurira" Nebojša Rosić kazao je da je taj list zainteresovan za preuzimanje dela vlasništva u pomenutim novinama da bi, kako kaže, "sprečili jednog sarajevskog izdavača, povezanog sa narko kartelima da preuzme 'Politiku'". Zoran Ostojić je ponovio saznanja LDP-a da "vrh države preko svog čoveka u 'Kuriru', gospodina Bjelopetrovića hoće da preuzme 'Politiku'".

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović međutim smatra da tu postoje i druga pitanja.

"Osim porekla para tu postoje i druga pitanja- šta o ovome zna Vlada Srbije, šta o ovome zna kabinet Predsednika Srbije, a pre svega šta zna Sonja Liht, jer ne može da se prodaje udeo VAC-a u 'Politici', a da se s time ne saglasi po pravu preče kupovine domaći partner ’Politika AD’ i Sonja Liht”, smatra Smajlovićeva.

Ona se zapitala i ko se krije iza lista "Kurir".

"Meni je teško da poverujem da 'Kurir' ima dovoljno novaca da kupi udeo VAC-a u 'Politici', 'Dnevniku', 'Novostima'. Prema tome, trebalo bi sada da verujemo da mala riba jede veliku. Neko očigledno posuđuje pare 'Кuriru'“, dodala je ona.

U međuvremenu, Ostojić je na današnjem zasedanju Skupštine Srbije zatražio hitnu sednicu Odbora za kulturu i informisanje na kojoj bi se razmatrale informacije da "Kurir info" namerava da kupi udeo nemačkog "Vaca" u dnevnicima "Politika", "Večernje novosti" i "Dnevnik".

Reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je zatražilo od nadležnih organa da provere navode da dnevni list "Kurir", u ime trećih lica, namerava da otkupi udele nemačke kompanije VAC u tri velika beogradska lista.

Zastupnik državnog kapitala u "Politici" Jovan Simić kaže da mu nije poznato da je bilo ko pokazao želju da kupi "Politiku PNM", zajedničko preduzeće u kojem udeo imaju nemački VAC i "Politika AD".

Simić je agenciji Tanjug izjavio da procedura kupovine "Politike PNM", u čijem sastavu posluju dnevni list "Politika", "Sportski žurnal" i štamparija, predvidja da, ukoliko jedan od osnivača Društva namerava da otudji svoj udeo, o toj nameri mora, saglasno osnivačkim aktima, da informiše drugog osnivača.

Aktima Društva, kako podseća, predvidjeno je da drugi osnivač Društva ima pravo preče kupovine.

"'Politika AD' nema nameru da prodaje svoj deo vlasništva. Iako je VAC saopštio da namerava da se povuče iz Srbije, do današnjeg dana nije zvanično obavestio 'Politiku AD' o nameri da proda svoj udeo. Ako bi to želeo da uradi, prvo bi morao da akcije ponudi 'Politici AD'", rekao ej Simić.

Upravnom odboru "Politike AD" se, prema njegovim rečima, niko nije obratio sa namerom da kupi akcije naših najstarijih novina.

SPO: Napad na nas i LDP

Srpski pokret obnove je ocenio da su zbog zahteva za evropskim preokretom u Srbiji, SPO i Liberalno-demokratska partija na "meti antievropskog pokreta" koji je za "atentatora" izabrao dnevni list "Kurir".

"I baš te i takve novine, bez ikakvih profesionalnih i moralnih obzira, antievropski politički preokret, dirigovan iz centra moći, pustio je sa lanca i nahuškao ih na LDP i SPO, pripremajući i plan da Legijini obožavaoci kupe i 'Politiku' i 'Novosti' i novosadski 'Dnevnik'", navodi se u saopštenju SPO.

SPO smatra da veći "duhovni pad" Srbije ne može ni da se zamisli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: