Gračanica - kosovsko kulturno blago

Državna sekretarka Hilari Klinton i predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisale su sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasleđa, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

07:22

Default images

Američka sekretarka rekla je da dogovor "obavezuje vlade dve zemlje na zaštitu i očuvanje, bez diskriminacije, lokacija kulturnog nasleđa nacionalnih, verskih i etničkih grupa koje su bile žrtve genocida u Drugom svetskom ratu", navodeći da je to 24. takav sporazum o kulturnom očuvanju koji su SAD potpisale.

Klintonova je navela da su SAD predane zaštiti svih kulturnih spomenika Kosova, i kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga navela je srpski manastir Gračanicu.

"Videla sam manastir Gračanicu, jedno od najčuvenijih kulturnih blaga, koji datira iz 14. veka, ali to je samo jedno od mnogih takvih mesta. Neophodno je da Kosovo stvori pluralističko društvo koje će garantovati građanska prava, jednaka prava za sve, kao i da spomenici kulture budu sačuvani za narod na Kosovu i Balkanu, ali i za ljude u celom svetu", rekla je sinoć američka državna sekretarka.

Jahjaga je rekla da Kosovo ima bogato kulturno nasleđe, izraženo u arhitekturi i verskim objektima različitih religija, što je svedočanstvo da se vekovima tu živelo zajedno i dodala da je Kosovo multietničko društvo, koje teži dobrosusedskim odnosima sa svim zemljama regiona.

Ona je kazala da je "sporazum sa SAD još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost".

Prica: Obustaviti kosovizaciju srpskog nasleđa

Sporazum koji su potpisale Hilari Klinton i Atifete Jahjaga ni na koji način ne može da derogira istorijski zahtev Srbije da se prestane sa kosovizacijom srpskog kulturnog nasledja na Kosovu, ocenila je zamenica pomoćnika ministra spoljnih poslova Sladjana Prica.

"Apsolutno se ne može bilateralnim sporazumom dovesti u pitanje pravo države na čijoj se teritoriji nalazi neko kulturno dobro i kojoj takvo kulturno dobro pripada", rekla je Prica.

Prema njenim rečima, to garantuju svi dokumenti Uneska, posebno konvencija o zaštiti svetske kulturne bašine čije su strane ugovornice Srbija i SAD, a "svakako nije Kosovo".

"Ne moze se nijednim bilateralnim sporazumom dovoditi u pitanje nečije vlasništvo odnosno pravo imovine. Jedini vlasnik dobara jeste Srpska pravoslavna crkva", istakla je Prica.

Klintonova i Jahjaga potpisale su u sredu sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasledja, saopštio je Stejt depratment.

Komentarišući činjenicu da je Klintonova kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga navela srpski manastir Gračanicu, Prica je istakla da su na Kosovu svi srpski sakralni i religiozni objekti u opasnosti, a ne samo četiri manastira koja su na predlog Srbije uvrštena na listu svetske kulturne baštine.

Iako Prica navodi da nije jasno šta će potpisanim soprazumom biti obuhvaćeno, ona je posebno ukazala da je Klintonova spominjujući Gračanicu rekla da se radi o srpskom pravoslavnom manastiru iz 14. veka.

"Ono što je neprihvatljivo jeste da se u tekstu sporazuma i njegovom naslovu pominje zapravo nekakva imovina ili versko nasledje Kosova," dodala je ona.

Prema njenim rečima, to na koji način komentariše Jahjaga ovaj sporazum potencijarući da se radi o zajedničkom kulturnom nasledju Kosova, apsolutno se može demantovati ne samo dešavanjima 2004. godine kada je preko 300 crkava oštećeno, spaljeno i uništeno, već i dogadjanjima poslednjih desetak godina kada je i u izveštajima nezavisnih tela i organizacija poput OEBS-a konstatovano uništavanje srpskih pravoslavnih crkava i drugih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: