"Bez velikih očekivanja i u martu"

Država ne može da se odrekne Rezolucije 1244. Ne treba gajiti optimizam da ćemo u martu dobiti kandidaturu, kaže ministar Rasim Ljajić za "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 14.12.2011.

23:00

Default images

“Srbiji je manevarski prostor potpuno sužen. Suočeni smo sa brutalnom ponudom: odreknite se Rezolucije 1244 i dobićete kandidaturu. Na tu ucenu - uzmi ili ostavi -ne možemo da pristanemo”, rekao je Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku i lider SDPS.

“Od Srbije se zahteva da odustane od Rezolucije 1244. To na mala vrata uvodi mogućnosti priznavanja Kosova. Država to ne može da prihvati”, dodao je Ljajić.

Na pitanje šta da očekujemo od martovske odluke Evropskog saveta o kandidaturi Srbije, Ljajić je rekao:

“Kao što ne treba tragično posmatrati ono što se dogodilo 9. decembra, ne treba se sa euforijom i prevelikim očekivanjima nadati pozitivnom ishodu i dobijanju statusa kandidata u martu.”

Ljajić smatra da bi bilo potpuno pogrešno da se odustane od principa na kojima se do sada insistiralo. “Tako bismo doveli u pitanje državne interese, a postavilo bi se i pitanje: zašto niste to uradili u decembru, nego ste čekali da prođu dva meseca.”

Na pitanje kako onda da se nastavi sa proklamovanom politikom - i EU i Kosovo, Ljajić kaže:

“U politici prema EU i Kosovu moramo da nađemo meru i da zaboravimo na krajnosti kojima smo skloni. Moramo da se vratimo sebi, ekonomskom razvoju i reformama koje su neophodne u procesu pridruživanja EU. Put do članstva u EU će u svakom slučaju biti dug i, vidimo, neizvestan.”

Zamoljen da prokomentariše koliko je u pravu opozicija koja predlaže da se pod ovakvim uslovima prekinu evropske integracije, Ljajić je rekao:

“To što nismo dobili kandidaturu ne znači da treba da odustanemo od reformi i od usvajanja evropskih zakona. Ali treba da prestanemo da idealizujemo EU i da je predstavljamo kao lek za sve naše rane i probleme. Ona nije jedini smisao života, delovanja i funkcionisanja. Odnos prema EU moramo da svedemo na potpuno realne okvire. Jasno treba da kažemo: činićemo sve da uđemo u EU, ali crvene linije nacionalne politike nećemo pregaziti.”

Upitan da li je vlast znala da je politika EU i Kosovo nemoguća, ministar Ljajić je odgovorio odrično.

“Ne. EU je jedino u slučaju Srbije bezobzirno menjala uslove u hodu. Govorili su: kad rešite Hag dobićete kandidaturu, pa su lansirali kosovske uslove tako što su odvojili šta treba da se učini za kandidaturu, a šta za datum pregovora... Na samom kraju, u noći kada su odlučivali o statusu, podigli su lestvicu, pa su uslove za datum postavili kao uslove za kandidaturu. Nijedna zemlja nije ovako brutalno zaustavljena na samom početku puta ka EU”, rekao je Ljajić "Novostima".

Na pitanje ko treba da snosi odgovornost za to što strateški državni cilj nije ispunjen, Ljajić je odgovorio da je to cela vlada.

“Ni EU ni Kosovo nisu bili privatna stvar nijednog ministra. Ovo je bila državna politika. Najlakše je tražiti krivca. EU je postavila uslove koje niko nije mogao da ispuni”, zaključio je Ljajić.

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: