Obeležena godišnjica Hamasa

Desetine hiljada stanovnika pojasa Gaze obeležilo je danas 24.godišnjicu osnivanja Hamasa, koji vlada tom palestinskom teritorijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.12.2011.

17:03

Default images

Organizatori proslave tvrde da je na proslavi bilo čak 350.000 ljudi, ispred kojih je bila velika bina u obliku broda da simboliše palestinski povratak na svu zemlju između Sredozemnog mora i reke Jordan, uključujući teritoriju Izraela, preneo je AP.

U pozadini je bila replika jerusalimske džamije Al Aksa, izgrađene na ruševinima jevrejskih hramova, a na jednom od transparenata je pisalo " Oh, Jerusalime, mi stižemo".

Okupljenima se obratio palestinski premijer iz Hamasa Ismail Hanije, dok je masa uzvikivala: "Nećemo priznati Izrael".

"Predvodićemo intifadu (ustanak) za intifadom, dok posao ne bude završen", poručio je Hanije pristalicama, kako su preneli izraelski mediji. Isti izvori dodaju da je vojno krilo Hamasa Brigade Izadan al Kasam objavilo novu statistiku povodom proslave preko Tvitera da je "ukupan broj cionista ubijenih i ranjenih našim rukama dostigao 7.767".

Hanijea su pozdravili dečak u vojnoj uniformi Hamasa i devojčica u beloj haljini sa zelenom oznakom te islamističke organizacije i predali mu cvet i palestinsku i zastavu Hamasa.

"Potvrđujemo da je oružani otpor naša strateška opcija i jedini način da se naša zemlja oslobodi od mora do reke. Uz božju volju, Hamas će voditi narod do ustanka dok ne oslobodimo Palestinu, svu Palestinu", poručio je Hanije.

Hamas, ogranak panarapske Muslimanske braće, osnovan je u pojasu Gaze u decembru 1987. godine, ubrzo nakon izbijanja prve intifade protv izraelske okupacije. Prihvatio je ideologiju koja poziva na oružanu borbu protiv Izraela i polaže pravo na svu teritoriju istorijske Palestine.

Popularnost Hamasa rasla je iz godine u godinu, delom i zato što ima čitav sistem dobrotvornih organizacija. Hamasovci su na izborima 2006. godine pobedili umereniji Fatah, koji je decenijama dominirao palestinskom politikom.

Slaveći godišnjicu osnivanja, Hamas je saopštio da je na Izrael od 2000. godine ispaljeno više od 11.000 raketa i mina i da je ubijeno više od 1.300 Izraelaca.

U saopštenju je navedeno da će se nastaviti svi oblici otpora protiv okupacije do slobode, nazavisnosti i povratka palestinskih izbeglica. Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Fatahu.

Današnja proslava prethodi drugoj rundi pregovora o pomirenje te dve rivalske frakcije. One su već najavile da će novi izbori biti održani u maju 2012, ali je jaz između njih i dalje dosta veliki.

Hamas se, uprkos borbenim izjavama, drži, uglavnom, neformalnog primirja s Izraelom u poslednjih nekoliko meseci i pokušava da spreči manje ekstremističke organizacije da raketiraju južnu izraelsku teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: