U BiH prikrivaju bihaćku grobnicu

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i dalje krije istinu o grobnici u Bihaću, pišu Večernje Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 09.12.2011.

23:28

Default images

Zajednički štab Oružanih snaga BiH informisao je Ministarstvo odbrane BiH da Oružane snage nemaju informaciju o grobnici u krugu kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću.

Ovo je navedeno u odgovoru Ministarstva odbrane BiH, upućenom poslaniku SNSD u Parlamentu BiH Slavku Jovičiću, koji je zatražio informaciju o istrazi u krugu kasarne u Bihaću, gde su u septembru pronađena tela osam ubijenih srpskih vojnika.

MO još nije dalo informaciju o drugoj grobnici, koja se takođe nalazi na ovom lokalitetu.

U kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću tokom rata 1995. godine ubijen je 21 srpski zarobljenik. Tokom ratnog perioda putem razmene, Vojska RS je dobila posmrtne ostatke šest vojnika, dok je preostalih 15 tela vešto skrivano svih ovih godina.Jovičić je uputio ministru Selmu Cikotiću poslaničko pitanje:

Hoće li MO BiH sprovesti istragu i utvrditi odgovornost za one pripadnike OS BiH koji su znali za postojanje masovne grobnice za ubijene srpske vojnike i civile u krugu kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću, čime su svesno prikrili dokaze o počinjenom ratnom zločinu i štitili počinioce tih zločina?

Uz šturi odgovor, MO je predložilo Jovičiću da odgovore na ova pitanja potraži u pravosudnim institucijama BiH.

Sraman odgovor MO BiH, kaže Jovičić, jasno pokazuje da Cikotić beži od odgovornosti i da štiti Atifa Dudakovića, koji je odgovoran za zločine u kasarni u Bihaću.

Pronađeni posmrtni ostaci bili su umotani u bodljikavu žicu, kojom su srpski vojnici bili vezani u zatočeništvu, što nedvosmisleno dokazuje nemilosrdnost i ratni zločin pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, pod čijom direktnom kontrolom je bila i kasarna u Bihaću. Upućeni ne isključuju ni mogućnost da su tela srpskih vojnika iskopana i premeštena na drugu lokaciju.

“Kasarna u Bihaću je objekat Oružanih snaga BiH, u kojoj ima i Srba vojnika, i neprihvatljivo je da i oni gaze po kostima srpskih žrtava, koje su zverski likvidirane i koje se još nalaze na nepoznatoj lokaciji, negde u krugu kasarne”, rekao je Jovičić.

On smatra da MO mora sprovesti istragu i utvrditi ko je odgovoran za ove propuste.

“Očigledno je da pojedinci žele da se prikriju svi tragovi ratnih zločina koje su počinili pripadnici ratnih formacija Atifa Dudakovića”, istakao je Jovičić.

I rukovodilac Operativnog tima RS za traženje nestalih, Goran Krčmar, tvrdi da u krugu kasarne postoji još sedam srpskih tela, ali da Cikotić zajedno sa bošnjačkim komandnim kadrom u OS svesno prikriva informaciju o lokaciji druge grobnice.

“Reč je o očiglednoj zloupotrebi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, kako bi se sakrili novi dokazi ratnog zločina Atifa Dudakovića”, kaže Krčmar i dodaje da predstavnici RS neće odustati sve dok se ne pronađu tela ubijenih srpskih vojnika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: