Sirija: Poginula 24 demonstranta

U Siriji su poginula 24 učesnika antivladinih demonstracija kada je policija počela da puca na njih.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

21:16

Default images

Prema podacima te sirijske organizacije, među poginulima ima i četvoro dece.

Masovni protesti protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada održani su širom zemlje, a najviše ljudi okupilo se na ulicama Dere na jugu zemlje, Idleba na severozapadu, i u centralnosirijskim gradovima Homsu i Hami.

Sirijska organizacija je saopštila da je u Homsu i okolini ubijeno jedanaest civila, među kojima troje dece uzrasta od 10 do 14 godina. U okolini Damaska poginulo je petoro, u Hami četvoro ljudi, a u Idlebu i Deri su poginula četiri demonstranta.

Nacionalni sirijski savet, čiji su članovi pripadnici opozicionih partija, je saopštio da strahuje da bi u Homsu, jednom od glavnih uporišta protivnika sirijskog režima, moglo da dođe do "masakra".

"Sve informacije kojima raspolažemo, svi video snimci, ali i aktivisti na terenu potvrđuju da se režim sprema da počini masakr kako bi ugušio revoluciju u Homsu i zaplašio ljude u ostalim regionima", navodi se u saopštenju Saveta.

Prema Savetu, oko Homsa su raspoređeni jake vojne snage, među kojima su hiljade vojnika i veliki broj oklopnih vojnih vozila.

Opservatorija u Londonu je saopštila da je u gradovima Duma i Sakba danas došlo i do žestokih sukoba između pripadnika sirijske vojske i dezertera.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od marta, kada su u Siriji počeli masovni protesti protiv Bašara al Asada i njegove vlade, poginulo je više od 4.000 ljudi.

U intervjuu koji je u sredu dao američkoj televiziji ABC Bašar al Asad je rekao da ne veruje u podatke Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: