Sledeća procena Srbije 12. februara

12. februara sledeća procena toga da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU, u martu konačna odluka, saopštio Van Rompej na konferenciji u Briselu.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

14:25

Default images

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je EU današnji sastanak zvanično počela potpisivanjem Ugovora sa Hrvatskom, dodajući da Unija ostaje privržena integraciji Zapadnog Balkana.

"Srbija je napravila značajan napredak u saradnji s Hagom, hapšenjem haških begunaca, dijalog Beograda i Prištine je pokrenut i daje prve rezultate, dok se primena sporazuma kreće napred. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem i da poboljša odnose s Prištinom", kazao je Rompej.

"Nastavićemo da procenjujemo situaciju i da procenjujemo dokle je Srbija došla. EU želi da ohrabri Srbiju nakon što je dijalog Beograda i Prištine dao prve rezultate, da nastavi dijalog i poboljša odnose sa Prištinom, što je", kako je istakao,"u najboljem interesu Srbije", rekao je Van Rompej. Nastavićemo da pratimo situaciju, rekao je Van Rompej, a Savet ministara sastaće se u februaru s ciljem da Srbiji odobri status kandidata i da to bude potvrđeno u martu.

Evropski savet, koji čine šefovi država i vlada zemalja članica, sastaće se 1. marta u Briselu.

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom odluke Evropskog saveta u obraćanju javnosti naveo da "bez obzira na to, Srbija ne sme da odustane od svog evropskog puta". Tadić je naveo da se nada da će Srbija kandidaturu dobiti u februaru ili martu.

On je naveo da je Srbiji za dobijanje kandidature bio postavljen jasan uslov - da odustane od toga da se Priština u regionalnim skupovima predstavlja pod oznakom Rezolucije 1244 UN.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je večeras ostavku na to mesto. Đelić, koji boravi u Briselu, o toj svojoj odluci je obavestio predsednika Tadića.

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić rekao je da mu je žao što Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU i pozvao premijera Mirka Cvetkovića da se "zahvali na poverenju" i podnese ostavku. Vlast i opozicija u Srbiji različito reaguju na odluku šefova država i vlada 27 zemalja članica EU da se za februar odloži odluka o kandidaturi Srbije, o čemu čitajte u posebnoj vesti na b92.net.

Takođe pročitajte mišljenje domaćih analitičara, ambsadora Nemačke u Srbiji i stranih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: