Milanović: Vlada do Nove godine

Kandidat Kukuriku koalicije za premijera Hrvatske, predsednik SDP-a Zoran Milanović, izjavio je da formiranje nove vlade očekuje pre Nove godine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.12.2011.

22:21

Default images

Milanović je dodao da za sada nema prigovora na izborne rezultate.

"Moguće je i voleo bih da Hrvatska dobije novu vladu pre Nove godine", rekao je Milanović u razgovoru za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

On nije želeo da govori o imenima budućih ministara, ali je najavio da će u novoj vladi biti poznata lica. Milanović je dodao da će imena članova buduće vlade biti poznata "vrlo brzo". Milanović se nada da će do 25. decembra biti poznat novi saziv Sabora i kaže da od opozicije očekuje konstruktivan odnos.

Budući premijer ocenio je da nema potrebe za povećanjem broja resora u vladi, ali je najavio ukidanje funkcija državnih sekretara, uvedene 2004. u mandatu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Milanović je takođe rekao da neće biti revanšizma. Prvi premijerski potez biće budžet, koji mora biti završen do kraja marta. Milanović je ocenio da je jedini način za rešavanje državne nelikvidnosti politička odluka.

Upitan o Međunarodnom monetarnom fondu, Milanović je rekao da je Kukuriku koalicija dobila mandat od građana kako bi sama rešavala probleme. "Nadam se da će tako i biti", istakao je on.

Milanović je rekao da ne bi pravio političku temu od toga što mu predsednica HDZ-a i dosadašnja premijerka Jadranka Kosor nije čestitala izbornu pobedu i dodao da posle pobede na izborima ne treba da bude trijumfalizma.

"Nije dobro povrediti protivnika - i u pobedi treba biti velikodušan", rekao je Milanović. On je rekao da ga to nije pogodilo.

Koalicija levog centra, Kukuriku koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera, osvojila je apsolutnu većinu na nedeljnim parlamentranim izborima u Hrvatskoj i poslala HDZ u opoziciju posle osam godina vlasti.

Na izborima održanim u nedelju sva tri mandata koja pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka. Milorad Pupovac, potpredsednik te partije, ocenio je večeras za B92 da je pobeda Kukuriku koalicije nova prilika za poboljšanje položaja i učešća Srba u institucijama vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: