Uhapšen Gadafijev sin

Seif al-Islam el-Gadafi, sin ubijenog libijskog vođe Moamera el-Gadafija, uhapšen je na jugu Libije. Trenutno je u rukama snaga NPS u gradu Zintanu.

Izvor: Beta

Subota, 19.11.2011.

12:42

Default images

Vesti o hapšenju Seifa al-Islama objavio je ministar za pravde i zaštitu ljudskih prava Nacionalnog prelaznog saveta (NPS) Libije Mohamed al-Alagi. „Seif al-Islam, za kojim je Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao poternicu, uhapšen je na jugu Libije”, kratko je rekao ministar Al-Alagi.

Predstavnik NPS-a je odbio da navede bilo kakve druge pojedinosti vezane za Gadafijevog sina i njegovo hapšenje.

Međunarodni krivični sud je 27. juna izdao naloge za hapšenje pukovnika Moamera el-Gadafija, koji je ubijen 20. oktobra, njegovog sina Seifa al-Islama Gadafija, i šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha al-Senusija zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti. Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu čeka izručenje, tvrdnjom da je to „obaveza Libije“. - Protiv njih trojice je 9. septembra takođe izdata „crvena poternica“ Interpola.

Komandant vojnih snaga NPS-a za grad Zintan Bašir al-Tajlib takođe je potvrdio izveštaje o hapšenju, rekavši da je Seif al-Islam Gadafi uhvaćen u gradu Ubariju, zajedno sa još tri svoja telohranitelja.

„U ovom istorijskom trenutku se nadamo da će budućnost Libije biti svetla“, kaže Al-Tajlib.

Seaif al-Islam Gadafi je smešten u gradu Zintanu, u rukama je snaga NPS-a iz tog grada u planinama južno od Tripolija, i tamo će ostati sve dok se ne stvori nova vlada Libije, tvrdi komandant Bašir al-Tajlib, ali odbija da odgovori gde se će suditi sinu bivšeg libijskog vođe.

Drugi komandant na terenu, Adel Tarhuni, tvrdi da će se Asifu al-Islamu suditi u Libiji i da su borci NPS-a to pitanje odmah pokrenuli u razgovoru s premijerom Libije Abulom al-Rahimom al-Kibom.

Dokazi hapšenja

Seif al-Islam al-Gadafi pri hapšenju (Foto: FreeLibya TV - 19.11.2011.)
Saif al-Islam el-Gadafi je nekoliko časova posle hapšenja prikazan na TV Slobodna Libija (FreeLibya TV). Prikazana je samo jedna fotografija, na kojoj se vide zavoji na tri prsta njegove desne ruke.

Ležeći na staroj sofi, Seif al-Islam je prekrivenih nogu razgovarao s jednim reporterom i ne baš rečito objasnio kako su povrede nastale 19. oktobra, tokom pokušaja bekstva iz grada Bani Valida, kada je raketa iz aviona NATO-a pogodila bar jedno vozilo u njegovom konvoju.

Posle kratkog razgovora sa zatvorenikom, s prilično gustom bradom, reporteri su se uverili da je to zaista on, iako je on sam odbio da izričito potvrdi svoj identitet.

MKS čeka Saifa al-Islama

Seif al-Islam Gadafi (Foto: Beta - 10.03.2011.)
Međunarodni krivični sud, sa sedištem u holandskom gradu Hagu, je 27. juna 2011. izdao nalog za hapšenje pukovnika Maamera el-Gadafija, njegovog sina Seifa al-Islama el-Gadafija, i glavnog obaveštajca Abdule al-Sanusija. Sva trojica su bila optužena za zločine protiv čovečnosti i razbijanje protesta protiv vlasti pukovnika Gadafija.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu čeka izručenje, s tvrdnjom da je to „obaveza Libije“.
Protiv njih trojice je 9. septembra takođe izdata „crvena poternica“ Interpola.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno Okampo odmah je najavio svoj put u Libiju, da bi razgovarao o sledećim koracima posle hvatanja osumnjičenog Seifa al-Islama Gadafija.

„Idemo u Libiju da razgovaram o tome kako ćemo da rešimo ovo pitanje. Novosti glase: Saif će dobiti pravedno suđenje. Gde i kako - o tome ćemo raspravljati“, rekao je tužilac Luis Moreno Okampo.

Naravno, pre svega će MKS tražiti potvrdu da ga vide svojim očima, u kakvom je stanju uhapšeni. Portparol MKS-a Fadi Abdel el-Abdalah kaže: „Prvo ćemo čekati zvaničnu potvrdu da je osumnjičeni koga traži MKS zaista i uhapšen“.

Florens Okara, portparolka glavnog tužioca MKS-a, dodaje: „Koordinisaćemo sve s libijskim Ministarstvom pravde, da bismo obezbedili svako da bilo koje rešenje vezano za hapšenje Seifa al-Islama [Gadafija] u skladu sa zakonom“.

Za sada nije jasno kada će NPS ispuniti svoju obavezu izručenja Seifa al-Islama el-Gadafija Međunarodnom krivičnom sudu, u skladu s Rezolucijom SB UN broj 1970.

Adel Tarhuni prenosi mišljenja i nepotvrđene izveštaje da je Abulah al-Sanusi sa svojom porodicom verovatno prebegao u Alžir.

Vest o hapšenju najpoznatijeg i najglasnijeg sina pukovnika Gadafija je dočekana s velikim slavljem, ali i oprezom, jer su mnogi Libijci uvereni da će kraj Gadafijeve vlasti biti tek kada i on bude uhapšen.

Šenlučenje na ulicama Tripolija se neprestano čuje, kao znak slavlja zbog hvatanja čoveka koji je bio viđen kao naslednik pukovnika, koji je 1969. godine izveo „islamsku socijalističku revoluciju“.
Raniji izveštaji su govorili da je 20. oktobra, na dan kada su u Sirtu ubijeni njegov otac i brat Hamis, kolona automobila krenula na jug i da je 28. oktobra Seif al-Islam prebegao u susedni Niger. Predsednik Nigera Mamadu Isufu je 11. novembra bio potvrdio da će Seifu al-Islamu dati azil, ukoliko ga on bude tražio.

Seif al-Islam Gadafi (39) je donekle ispunio svoje obećanje da će se do kraja boriti, a posebno posle okrutnog ubistva njegovog oca i brata, sve vreme oštro odbijajući kritike da je počinio ma kakve zločine.

Seif al-Islam bio „otkucan“

Seif al-Islam Gadafi: Jedna od poslednjih fotografija pre hapšenja (Foto: - 23.08.2011.)
Borac Visam Duhali iz Brigade Haled bin al-Valid, koja je Seifa al-Islama uhvatila u divljini nedaleko od na nafti izgrađene varoši Ubari, objašnjava kako su došli do njega: „Imali smo dojavu da tamo boravi već čitav mesec“.

„Nisu mogli da pobegnu, jer smo imali dobar plan“, opisuje Visam Duhali, uz napomenu da su se Seif al-Islam i njegovi telohranitelji kretali u terenskom vozilu i tvrdi: „Nije bio povređen i biće bezbedno odveden na suđenje, tako da će Libijci moći da ga optuže i vrate svoj novac.“

Taj borac u sastavu NPS-a još dodaje da će u Zintanu Seif al-Islam Gadafi biti sve dok ne bude formirana nova vlada, i kaže: „A onda ćemo ga što pre predati“.

Prema tvrdnjama boraca, čovek, koji je bio tvorac plana povratka Libije na međunarodnu scenu, krio se još od oktobra, kada je napustio sedište berberskog plemena iz kojeg potiču članovi porodice Gadafi u Bani Validu, nedaleko od Tripolija.

Ministar NPS-a zadužen za pravosuđe Mohamed al-Alagi kaže da je njegova zemlja u kontaktu sa Međunarodnim krivičnim sudom, razmatrajući mogućnost suđenja Gadafiju u Hagu ili u samoj Libiji.

„Mi, Libijci, se ne protivimo prisustvu međunarodnih posmatrača koji bi nadzirali proceduru suđenja, koje će se održati simbolima nekadašnjeg režima“.

Drugi zvaničnici tvrde da bi se suđenje u Libiji, pre svega, bavilo ubistvima, represijom i veleotimačinom javnih fondova tokom četiri decenije vladavine pukovnika Moamera el-Gadafija.

Posle toga, MKS bi Seifu al-Islamu sudio prema optužbama za navodne naredbe da se ubijaju nenaoružani demonstranti koji su prvi ispoljili revolt u februaru 2011. godine.

-----

B92.net će i dalje izveštavati o razvoju događaja posle hapšenja Seifa al-Islama Gadafija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: