Penzionisan načelnik Generalštaba

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić doneo je ukaz o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Miloja Miletića.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 19.11.2011.

09:25

Default images

Kako B92 nezvanično saznaje, najozbiljniji kandidat za novog načelnika Generalštaba je general-potpukovnik Ljubiša Diković, komandant kopnene vojske.

Predsednik je potpisao Ukaz o prestanku profesionalne vojne službe generala Miletića 10. novembra, piše "Politika".

"Ukaz (br-1-46) je 16. novembra 2011. godine iz Vojnog kabineta prosleđen ka Kabinetu ministra odbrane, radi saopštavanja Ukaza predsednika Republike", navodi se u dopisu iz Kabineta predsednika Tadića, koji je dostavljen listu.

Odredbama Zakona o Vojsci Srbije propisano je da "profesionalnom vojnom licu služba u vojsci prestaje razrešenjem, na osnovu akta o prestanku profesionalne vojne službe". Rok za razrešenje ne može biti duži od 30 dana, navodi se u zakonu.

"Rok od 30 dana se računa od dana kada se generalu Miletiću saopšti da je donet akt o prestanku službe", navode u Kabinetu predsednika Republike.

U penziju zbog novog pravilnika?

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić na čelu je stroja od više stotina pripadnika Vojske Srbije, koji će od Nove godine skinuti vojničku uniformu, pišu "Večernje novosti".

Razlog za njihovo povlačenje je promenjen način obračunavanja penzija, koji će stupiti na snagu prvog dana 2012.

Oficiri koji se penzionišu nakon toga, zavisno od čina, imaće mesečnu penziju manju i za desetak hiljada dinara.

Prema novim propisima, osnovica za obračun penzije pripadnika vojske biće prosečna plata koju je oficir primao tokom poslednjih 15 godina. Do sada je osnovica za penziju bila samo poslednja plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: