Đelić: Irska će podržati Srbiju

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da će Irska glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji 9. decembra, ukoliko se ispune uslovi iz mišljenja EK.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

19:27

Default images

Đelić je kazao da je to obećanje dobio na sastanku u Dablinu s potpredsednikom vlade Irske i ministrom spoljnih poslova i trgovine te zemlje Emanom Gilmorom.

Tokom današnjeg sastanka bilo je reči i o regionalnoj saradnji i o načinu na koji Irska vidi razvoj Evropske unije i mesto Zapadnog Balkana u njoj, budući da je ona za proširenje EU, dodao je Đelić.

Đelić je rekao da je Irska jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi i da je za Srbiju veoma važna razmena iskustva u domenu ekonomije znanja.

Potpredsednik Vlade Srbije je tokom dana posetio i Koledž Triniti, jednu od najvećih naučnih institucija u Dablinu.

Đelić je ranije danas u parlamentu Irske u Dablinu predstavio napredak Srbije u domenu evropskih integracija i pozvao irske parlametarce da posete Srbiju i ukažu na svoje viđenje rešenja odnosa Beograda s Prištinom, s obzirom na sopstveno iskustvo po pitanju Severne Irske.

"Predložili smo da nas, po prvi put, irski parlamentarci posete u Srbiji, pre svega, zbog toga što se diskusija oko odnosa sa Prištinom fokusirala o mogućim poukama rešenja koje je Irska našla sa Velikom Britanijom oko pitanja Severne Irske. U tom domenu, verujemo da postoje određene lekcije i ideje koje mogu biti primenjene i na našem slučaju", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: