Vizna liberalizacija Rusije sa EU

Rusija i Evropska unija su se saglasile da odobre listu poteza ka uvođenju bezviznog režima, o čemu će biti reči na decembarskom samitu u Briselu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

19:05

Default images

"Razgovarali smo o pripremama za predstojeći samit (Rusija-EU ) u Briselu. Za svaku od četiri oblasti navedeni su konkretni koraci koji će obezbediti dodatne praktične predloge", rekao je Lavrov, dodajući da postoji značajan napredak u svakoj oblasti iz "mape puta" za viznu liberalizaciju.

"Važno je da postižemo napredak u našim odnosima i jačanju strateškog partnerstva uprkos globalnoj finansijskoj i ekonomskoj nestabilnosti", istakao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija i EU "održavaju veze i pozitivnu dinamiku u želji da se usaglase zajednički koraci koji su neophodni za kratkoročno (turističko) bezvizno putovanje građana Rusije u EU".

"Dogovorili smo se da učinimo sve kako bi ova lista koraka bila usvojena na samitu, decembra u Briselu", kazao je Lavrov.

Ruski mediji objavili su danas uoči sastanka Lavrova i Eštonove informaciju iz vladinih izvora da je dokument usaglašen 95 odsto, ali da će do potpunog dogovora teško doći, jer Rusija traži da po ispunjavanju svih uslova iz "mape puta" za viznu liberalizaciju ona odmah stupi na snagu, s čime EU navodno nije saglasna.

Ti uslovi su zaštita ličnih dokumenata (biometrijski pasoši), borba protiv nelegalnih migracija, sporazum o readmisiji, zajedničko upravljanje granicama i borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: