Insajder: 11 osoba izbeglo pravdi

Insajder je u trećoj epizodi serijala “Kupoprodaja zdravlja” otkrio da se za 14 osoba sumnjalo se da su omogućili pribavljanje imovinske koristi za Jugohemiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

23:29

Default images

Osumnjičeni su uglavnom iz nadleznih institucija prevaru izvršili zloupotrebom službenog položaja u postupku nabavke pandemijske vakcine 2009.

MUP Srbije je međutim u konsultacijama sa tužilaštvom, podneo krivične prijave samo protiv tri osobe sa spiska osumunjičenih, koje su i uhapšene, i to zbog sumnje da su oštetili budžet prilikom nabavke vakcina.

Na pitanje gde se sa spiska izgubilo 11 osoba, ni ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ni specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević Insajderu nisu poslali odgovor.

Vakcina je prema istraživanju Insajder uvezena u Srbiju po svaku cenu. Tender za nabavku vakcine bio je obesmišljen jer je ministarstvo zdravlja 4 meseca pre tendera rezervisalo 3 miliona doza Novartisove vakcine. Jugohemija farmacija je 2 meseca pre tendera sklopila ugovor sa Imunološkim zavodom Zagreb, tada zastupnikom Novartisa za region, o kupovini vakcina.

Tomica Milosavljević, tadašnji ministar tvrdi da nije znao da je 2 meseca pre tendera ovakav ugovor sklopljen

"Ja hoću da verujem da tender nije bio namešten. Bez obzira što vi sada ne vidite, ja nosim jedan džak, jedan ogroman teret koji se zove „sve u vezi sa vakcinama” i u kome ima odgovornosti svih mogućih epidemiologa i stručnjaka koji su govorili o najviše crnom scenariju i SZO koja je rekla da treba da uradite ovako jer ako umre toliko ljudi bićete odgovorni. Kada prođe još vremena biće jasno da je ovaj posao urađen najštedljivije i najbolje moguće u tim datim okolnostima, od koga je urađen dobro je? Od Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja, od svih koji su učestvovali uključujući epidemiologe, infektologe, Fond zdravstvenog osiguranja. U tim okolnostima ne znam kako je bilo moguće uraditi bolje.”

Dokumenta do kojih je došao Insajder pokazuju da je kupljena vakcina registrovana po skraćenom postupku. Agencija za lekove uputila je dopis ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću navodeci da zastupnik Novartisa u Srbiji nije dostavio sva dokumenta.

27. 11. 2009 usledio je odgovor Tomice Milosavljevica:

"Ministarstvo zdravlja nije ovlašćeno da procenjuje dokumentaciju koja je podneta od strane napred navedenog predlagača, kao ni da vrši uvid u potpunost i pravilnost podnete dokumentacije. Međutim, imajući u vidu značaj napred navedene vakcine za sve građane u Republici Srbiji, odnosno značaj u prevenciji novog gripa izazvanog virusom A (H1N1), a pre svega u odnosu na decu, trudnice, starija lica, hronične bolesnike i dr..., kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, smatramo da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, svojim odlukama značajno može doprineti stvaranju uslova da se spreči mogućnost nastanka štetnih posledica po zdravlje stanovništva.“

Ministar zdravlja u vreme nabavke vakcine Tomica Milosavljević za Insajder je dodatno pojasnio.

Milosavljević: Eto, u prvoj rečenici koju ste pročitali navodi se da ministarstvo nije nadležno da ceni dokumentaciju.

B92: Ali u sledećoj rečenici nekako kao da kažete registrujte vackinu... Milosavljević: To je vaš utisak. Tu piše doslovno - vi ste nadležni da utvrdite šta je od dokumenata i kako budete vi uradili tako će i biti, uradite to u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom – to znači nemojte gurnuti u fioku papir i čekati dve nedelje, jer je rok za atest rastegljiv, od ima od – do, ovaj rok je bio najbrži mogući. Mislim da je vama prirodno da ste bili u mojoj situaciji da očekujete od jedne državne institucije da u tom trenutku uradi svoj posao najbrže moguće.

Krenulo se u izradu privremene dozvole na osnovu Člana 45 Zakona o lekovima koji podrazumeva da se registracija leka može izdati bez potpune dokumentacije u vanrednim okolnostima.

Direktorka Agencije Tatjana Šipetić tvrdi da su pred registraciju dobili sva dokumenta, u privremenoj dozvoli se navodi da je “u postupku procene dokumentacije, prema članu 45. Stav 1 Zakona utvrđeno je da podaci koji nedostaju nisu od bitnog značaja za izdavanje privremene dozvole”. Ova privremena dozvola trajala je samo dok je bila na snazi naredba o proglašenju epidemije.

Insajder otkriva da je 860 hiljada doza plaćeno avansno u novembru I decembru 2009., kao I da je 400 hiljada doza isporučeno nakon odluke vlade da se nabavka prekine.

12 janura 2010. Vlada Srbije donela je zaključak da se obustavi dalja nabavka vakcine. Insajder je po zakonu o dostupnosti informacijama došao do ovog zaključka Vlade u kojem je navedeno da se “preporučuje Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da obustavi dalju nabavku vakcine protiv novog gripa od ponuđača Jugohemija farmacija narednog dana od dana donošenja ovog zaključka”.

Do tog datuma, prema istraživanju Insajdera u zemlju je ušlo ukupno oko 460.000 vakcina a ne 850.000 kako je tada saopšteno i koliko je zapravo plaćeno unapred.

Milosavljević: “Sa danom 12. Januara ja sam dobio infromaciju da je to 850.000 I sa tom informacijom sam upoznao javnost I govorio o tome da mi imamo 850.000. Pošto je dinamika vakcinacije u prve tri nedelje bila takva da je bilo jasno da će zaključno sa krajem marta biti dovoljna količina za koju sam ja tada znao jer sam bio informisan od gospođe Vukajlović da je u zemlju ušlo oko 850.000 bio je tačno 12.01. ja sam tog dana išao na jedan službeni put u Niš. Znači tog dana ja telefonski razgovaam sa gospođom Vukajlović i konstatuejmo da je ušlo u Srbiju 850.000 vakcina, zatim telefonom tada imam razgovor sa šefom kabineta premijera i njemu objašnjavam ovu matematiku sa ciframa i mi donosimo odluku tada da na telefonskoj sednici vlade tog dana sa jednom tačkom dnevnog reda prekinemo isporuku. Ja onda obaveštavam gospođu Vukajlović da je vlada donela odluku da se obustavi isporurka. To je bilo 12. Januara”.

Prema istraživanju Insajdera desilo se to da je Jugohemija RZZO isporučila još jednu i to najveću količinu vakcina 15 dana posle zaključka vlade da se obustavi uvoz vakcina. Prema podacima koje smo dobili od RZZO, 27.januara, isporučeno je čak 394.900 doza. Srbija je ove vakcine, koje su stigle posle zaključka vlade, praktično avansno već platila u novembru I decembru 2009 godine

Kada se sve svede na kraju ispada da je oko 400 000 doza vakcina isporuičeno Srbiji nakon odluke vlade da se obustavi nabavka, čime je pokriven iznos koji je unapred uplaćen Jugohemiji za količinu od oko 860.000 vakcina. Tako je s obzirom na uplaćene avanse, ispalo da Jugohemija treba da vrati budžetu samo oko 6 miliona dinara. Ostaje pitanje da li je RZZO mogao da odbije prijem vakcina dostavljenih nakon zaključka vlade kojim je preporučena obustava dalje nabavke i potražuje i razliku od oko 400 milioan dinara, avansno plaćenih u novembru i decembru 2009. godine, a isporučenih tek posle obustave dalje nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: