Libija: Sastav nova vlade u nedelju

Sastav nove libijske vlade, čiji će premijer biti Abdel Rahim al-Kib, naverovatnije će biti saopšten u nedelju, saopštio je Nacionalni prelazni savet.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2011.

22:55

Default images

Kib će naredne sedmice predstaviti vladu o kojoj će se NPS izjasniti, izjavio je portparol novih vlasti Abdel Hafid Goga novinarima.

"Očekujemo da će sastav vlade biti saopšten u sledeću nedelju", rekao je portparol, a preneo AFP. NPS je 31. oktobra izabrao Kiba, univerzitetskog profesora iz Tripolija, da formira prelaznu vladu.

Nakon što je proglasio "oslobođenje" zemlje, tri dana pošto je 20. oktobra uhvaćen i ubijen libijski vođa Moamer el Gadafi, NPS je izložio mapu puta nove Libije i postavio rok od 20 meseci do opštih izbora.

Više stotina uniformisanih ljudi za koje se navodi da su pripadnici nove libijske vojske razmešteno je po prvi put kako bi se smirili sukobi rivalnih oružanih grupa, rekli su danas zvaničnici.

Vojnici u bež kamuflažnim uniformama i sa identifikacionim karticama, postavljeni su da razdvoje naoružane grupe iz grada Zavije i obližnje plemenske oblasti Varšefana.

U četvorodnevnim borbama, najdužim od zarobljavanja i ubistva bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija prošlog meseca, ubijeno je najmanje 13 ljudi.

Učestalo nasilje i sukobi naoružanih grupa doveli su u pitanje sposobost libijskih prelaznih vlasti da uspostave red posle osam meseci građanskog rata.

Viši zvaničnik libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Abdel Hafiz Goga rekao je danas da je spor rešen postavljanjem pripadnika vojske između Zavije i Varšefana koji se nalaze na manje od sat vožnje od prestonice Tripolija.

Sukobljene strane su se borile oko kontrole nad bivšom vojnom bazom Gadafijevog režima, a Goga je rekao da pripadnici vojske sada kontrolišu tu bazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: