Vestervele:U EU bez podrške nasilju

Nemački šef diplomatije Gido Vestervele izjavio je da su za evrointegraciju Srbije najbitniji dobrosusedski odnosi s Kosovom.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.11.2011.

18:36

Default images

On je izjavio da "oni koji žele u EU ne smeju podržavati nasilje".

Nemački ministar spoljnih poslova je, na završetku sastanka šefova diplomatija članica EU, rekao novinarima da se neće "dozvoliti nikakve prečice" u evrointegracijama.

"Svako mora u potpunosti da ispuni merila. Ta merila se odnose na dobro upravljanje, borbu protiv korupcije i kriminala, a kada je Srbija u pitanju, to se tiče i dobrosusedskih odnosa", rekao je Vestervele odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Srbija dobije status kandidata u decembru.

"Za nas se teritorijalni integritet Kosova ne dovodi u pitanje. Zato ćemo prilikom odluke (o davanju statusa kandidata Srbiji) razmotriti i to pitanje. O tome ćemo razgovarati s našim evropskim partnerima. Mi smatramo da nastavak zavisi od toga šta ćemo mi dobiti od onih koji žele da uđu u EU, a očekujemo saradnju a ne sukobljavanje", rekao je on.

Vestervele je naveo da i članice EU koje nisu priznale Kosovo ne dovode u pitanje teritorijalni integritet Kosova i da su one saglasne s time "da se konflikti ne mogu rešiti sukobljavanjem već saradnjom".

"Ja sam bio tamo i video situaciju. Nasilje ne smeju podržavati oni koji žele u EU", rekao je Vestervele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: