Beč: Vatikan Srbima poklonio crkvu

Vatikan je odlučio da podrži odluku bečkog nadbiskupa kardinala Kristofa Šenborna da pokloni Crkvu Nojlerhenfeld u Beču vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

17:34

Default images

Vatikan je odobrio da se Crkva pokloni Crkvenoj opštini "Sveti Sava" i odbacio je žalbu rimokatoličkih vernika koji su protestovali protiv poklona i tražili mišljenje poglavara svoje crkve.

Već nedeljama se čekalo na odluku Vatikana, koji je čak prekoračio sam sebi zadat rok od 30. septembra.

Šefica službe bečke nadbiskupije Veronika Priler Jagentojfl obratila se pismom vernicima, koje je objavljeno na sajtu parohije Crkve Nojlerhenfeld.
"Mogu saopštiti da je danas dospela odluka kongregacije sveštenstva koji odbacuje žalbu i potvrđuje dekret nadbiskupa. Kardinal Šenborn će narednih dana zvanično stupiti u kontakt sa savetom vernika oko Crkve Nojlerhenfeld i u direktnim razgovorima tražiti rešenje za dalje korake", stoji u pismu.
"Za većinu vas će odluka iz Rima biti razočarenje. Molim vas, međutim, da i dalje pomognete u pronalaženju dobrog puta za opštinu Nojlerhenfeld", dodala je ona.

Vernici oko Crkve Nojlerhenfeld, većinom Poljaci, više od godinu dana svim snagama pokušali su da ospore odluku o poklonu "njihovog" hrama SPC.
Između ostalog, oni su organizovali demonstracije protiv plana kardinala, i na kraju su poslali i žalbu Vatikanu protiv dekreta nadbiskupije.
Kardinal Šenborn planirao je spajanje parohije "Nojlerhenfeld" sa onom Crkve Maria Namen još 30. juna.
On je svoju odluku o predaji hrama SPC obrazložio time da u Beču postoji 172 rimokatoličke crkve za oko 750.000 katolika, a da istovremeno SPC ima svega tri hrama za oko 150.000 vernika.

Kardinal insistira na tome da se zbog smanjenja katolika vernika nijedna crkva ne zatvori već da se pokloni onim crkvama koje nemaju dovoljno bogomolja, što se posebno odnosi na pravoslavne. Pre više godina poklonjene su dve crkve Koptima.

Odluka Vatikana da stane iza kardinala Šenborna za njega je važna i zbog planiranih strukturalnih reformi u crkvi i spajanja parohija koje planira nadbiskupija.

Uspeh vernika oko Crkve Nojlerhenfeld mogao je animirati ostale parohije da se pobune protiv nadbiskupije ulaganjem žalbe Vatikanu.
Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su, početkom godine, ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu.

Nova crkva zameniće dosadašnji hram Uspenija presvete Bogorodice u 17. kvartu, koji po veličini nije odgovarao potrebama vernika.
Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda.

Hram koji Crkvena opština dobija na poklon daleko je veći od aktuelne crkve i može da primi više od 1.000 vernika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: