Put šverca vodi ka Srbiji

Cigarete u Srbiju dolaze preko Kosova iz ilegalnih fabrika u Albaniji i Crnoj Gori. Iz Gnjilana preko Bujanovca u Beograd stiže meso koje može da otruje ljudi

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 11.11.2011.

21:41

Default images

Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina je tokom 2011. godine zaplenilo cigarete vredne milion evra, skank od 329.000 evra, kokain vredan 100.000 evra, kozmetiku vrednu 30.000 evra i meso vredno 1.500 evra. Ovo su samo neki rezultati rada ovog specijalizovanog odeljenja carinika, koji vode rat sa krijumčarima i švercerima.

Na karti krijumčarenih roba i tajnih kanala, koja se nalazi u Upravi carina, posebno su obeleženi putevi kojima se ilegalno transportuju i prenose iz Albanije i Crne Gore cigarete, droge i meso sumnjivog kvaliteta i porekla.

"Cigarete u Srbiju dolaze preko Kosmeta iz ilegalnih fabrika u Albaniji i Crnoj Gori. Kako se švercuju u EU, te cigarete izlaze iz zemlje ilegalno preko prelaza Kelebija, Horgoš, Bački Breg, Srpska Crnja i Vatin", kaže Saša Savković, načelnik u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja naše carine.

Tim istim tajnim putevima preko jugozapadnih granica iz Albanije i Crne Gore stižu marihuana i skank. Krijumčari ih nose na magarcima, na sebi ili u vozilima tajnim kanalima iz Albanije, preko Skadra, Crne Gore do Kosmeta. Cena skanka u Albaniji je oko 1.500 evra za kilogram, a na tržištu u Holandiji vrede oko 3.500 evra za kilogram. Iz Srbije krijumčarena marihuana i skank idu uglavnom preko prelaza Horgoša i Kelebije u Evropu.

"Kokain stiže iz Južne Amerike brodovima do Crne Gore i Italije, potom preko Kosmeta i BiH u Srbiju i avionima preko Beograda u Srbiju. Krijumčari se uglavnom u manjim paketima do jednog kilograma. Nose ga žene-mule u svojim stomacima, specijalno maskirani kuriri u vidu lažnih biznismena u svojim laptopima", objašnjava Saša Savković.

Kako kokain kao droga za elitu ima tržište u Srbiji, distribuira se najviše u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu i Nišu. Ima cenu od 50 evra za gram.

"I meso sumnjivog kvaliteta krijumčari se u Srbiju iz Južne Amerike pravo na Kosmet. Gnjilane je centar švercera mesom, koje se tajno preko Bujanovca prevozi u Niš, Leskovac i Beograd", čita kartu Saša Savković i objašnjava:

"Iz Gnjilana albanski krijumčari i prodavci meso preko Bujanovca raznose u Niš, Leskovac i Beograd u paketima od 100 do 200 kilograma. Sanitarnoj inspekciji je naloženo da pojača kontrolu pijaca i ilegalne prodaje ovog mesa. Imali smo već nekoliko zaplena takvog tovara, uglavnom u Grdeličkoj klisuri. To meso je izuzetno opasno, jer je moglo da otruje najmanje hiljadu građana", upozorava načelnik Savković.

Specijalni carinici su ove godine sprečili krijumčarenje 33 miliona cigareta, hiljadu kilograma mesa, 94,31 kilograma marihuane i skanka, 4,67 kilograma kokaina i 300 grama hašiša. Procenjuje se da je ukupan uspeh ovog odeljenja zaplena raznih roba tokom 2011. godine vrednih preko 10 miliona evra.

Kako carinici nikad ne zaboravljaju na svoj posao, dešava se da i u slobodno vreme reaguju kao službenici odeljenja za suzbijanje krijumčarenja. Jedan takav carinik je nedavno na parkingu kod Sava centra u Beogradu video kombi sa sumnjivim putnicima i u njemu pronašao krijumčarenu kozmetiku iz Mađarske. Ka Rumuniji iz Srbije se krijumčare cigarete i hrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: