Ko je jači - stranka ili lider?

Stranke uveliko biraju kandidate koji će u kampanji biti presudan magnet za birače. DS traži adut. Ivica Dačić jači od SPS. Dinkić pikira lokal. DSS za Popovića

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 11.11.2011.

21:27

Default images

Uveliko mašu programima, ali sva je prilika da će se stranke u predstojećoj izbornoj kampanji više zaklinjati u lidere. U gotovo svim taborima traje licitacija koje ličnosti bi bile najjači magnet za glasove.

Suočene sa jasnom porukom Dragana Đilasa da neće biti kandidat za premijera, demokrate kalkulišu ko bi mogao da im bude adut za izbornu trku.

"Do kraja godine objavićemo rekapitulaciju svega što smo uradili i jasan predizborni plan. Imamo najmanje desetak ličnosti takvog formata da bi mogli da vode vladu", kažu u DS.

Naprednjaci su svog jakog igrača Aleksandra Vučića već gurnuli u bitku za fotelju gradonačelnika Beograda, pa je jedino logično rešenje da kandidat za premijera bude Tomislav Nikolić. Za ministra finansija viđena je Jorgovanka Tabaković.

"Svestan sam da ulazim u neravnopravan meč, protiv medijski najzaštićenijeg čoveka u državi. Znam sigurno da ćemo posle izbora imati i gradonačelnika prestonice i predsednika vlade", samouveren je Vučić.

Socijalisti su među prvima unapred rekli da njihov lider pikira premijersku stolicu. Možda i smišljeno, jer po anketama koje su dobili, Ivica Dačić, kao ministar policije, vuče najmanje osam odsto glasova više od stranke.

"Logično je da svog lidera promovišemo u kandidata za premijera. Siguran sam u dobar rezultat, jer je naš učinak u vlasti vidljiv i merljiv", kaže Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS.

U URS su već otvorili karte na lokalu. Tako će visoki funkcioneri Vladimir Ilić i Maja Gojković biti kandidati za gradonačelnike Požarevca i Novog Sada.

"O svim ostalim pozicijama odlučivaćemo kasnije", kaže Suzana Grubješić, članica uprave Dinkićevih regionalista.

U DSS nam kažu da su već sastavili krovni republički program i programe za 21 opštinu, ali da još zvanično nemaju kandidate.

"U opticaju će sigurno biti bivši ministri koji su dobro radili kada smo bili na vlasti, poput Aleksandra Popovića. Tu su još i Nenad Popović, Miloš Jovanović i Milovan Milošević", preneli su nam iz Koštuničine partije.

U PUPS su nam rekli da još nije skrojena kadrovska lista, a informacije da Milan Krkobabić od Dačića unapred traži funkciju guvernera ili ministra finansija nazivaju prizemnim političkim spletkama.

Radikali su već prelomili - Vojislav Šešelj će biti nosilac njihove izborne liste.

"O drugim imenima zasad ne razmišljamo, pošto trenutno završavamo svoj ekonomski program", čuli smo od Dragana Todorovića, potpredsednika SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: