Tadić: Srbija je bezbedna zemlja

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je Srbija danas bezbedna zemlja uprkos tome što je ova godina za nju bila ispunjena bezbednosnim iskušenjima.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

19:34

Default images

Na proslavi Dana Vojno-bezbednosne agencije (VBA) u Beogradu, Tadić je ukazao na to da Srbiji, sem od kriminala i korupcije, preti i opasnost od terorizma, zbog čega je, kako je naveo, bitno da sve službe bezbednosti budu organizaciono i tehnološki spremne da odgovore na izazove.

"Srbija danas nije uvoznik nego izvoznik bezbednosti i svojim aktivnostima doprinosi globalnoj bezbednosti", istakao je predsednik Srbije i ocenio da je Srbija povećala svoj međunarodni kredibilitet.

Tadić je rekao da se stvaranjem bezbednog okruženja u državi stvara i ekonomska sigurnost, omogućavaju nove investicije i radna mesta, što je, kako je naveo, veoma važno u uslovima globalne ekonomske krize.

Predsednik države je naglasio značaj koordinacije rada svih bezbednosnih službi, kao i ulogu koju u tom poslu ima Savet za nacionalnu bezbednost.

Direktor VBA Svetko Kovač rekao je na svečanosti da "u sistemu odbrane" ove godine nije bilo organizovane kriminalne delatnosti, što je, kako je naveo, rezultat ne samo angažovanja VBA, već i preventivnih mera koje preduzimaju drugi organi i Ministarstvo odbrane Srbije.

"Poslednjih godina u sistemu odbrane opada broj slučajeva pojedinačne kriminalne delatnosti i korupcije i oni za sada ne predstavljaju značajnu bezbednosnu pretnju", rekao je Kovač.

Govoreći o planovima VBA, Kovač je najavio da će pripadnici te agencije učestvovati u bezbednosnoj i kontraobaveštajnoj zaštiti pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama.

Svečanosti povodom 12. novembra Dana VBA prisustovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i drugi članovi vlade, kao i crkveni velikodostojnici i predstavnici pravosudne i zakonodavne vlasti.

Na prijemu su bili i predstavnici Grada Beograda i regulatornih tela.

Dan VBA obeležava se 12. novembra u znak sećanja na 1839. godinu kada je prvi put donet vojni zakon Kneževine Srbije, u kojem se pominju dela i sankcije za izdaju, špijunažu, pobunu i druge oblike ugrožavanja bezbednosti vojske i države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: