Raste broj žrtava trgovine ljudima

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji Mitar Đurašković rekao je da su od početka godine u Srbiji identifikovane 83 žrtve trgovine ljudima.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2011.

19:29

Default images

Reč je uglavnom o domaćim državljanima.

Najrizičniji su, kako je rekao, ugostiteljski objekti koji služe za seksualnu ekspolataciju i trgovinu ženama.

"Pokušavamo da između ilegalnih migranata prepoznamo i potencijalne žrtve trgovine ljudima. Imali smo slučajeve da su naše državljanke vraćane iz evropskih zemalja, koje mi identifikujemo kao žrtve ove pojave", izjavio je Đurašković.

Makedonija i Srbija zajednički prate taj fenomen, a to je slučaj i sa noćnim klubovima u zapadnom delu Makedonije, gde se često otkrivaju i srpske državljanke koje su žrtve seksualnog iskorišćavanja.

Prema podacima makedonskih organa, svakih 10 dana se otkrije bar po deset žena koje nisu prijavljene, a rade kao konobarice ili pevačice u ovim klubovima. U zadnjih 10 godina za ta kriminalna dela osuđeno je 70 osoba, a registrovano 406 žrtava.

Trgovina ljudima često je povezana sa ilegalnom migracijom i u pograničnom delu prema Srbiji registrovano je više stotina ilegalnih emigranata koji su u Makedoniju došli iz Grčke, rečeno je u Skoplju na skupu nacionalnih koordinatora Regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice (MARRI), osnovane 2003. godine pri Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope.

Reč je, uglavnom, o emigrantima iz Avganistana, Pakistana, Somalije. Podaci kojima raspolažu makedonske vlasti u prethodne četiri godine ukazuju na poražavajuću situaciju da je sve više žrtava trgovine ljudima, najčešće maloletnicima, a da je sve manji broj otkrivenih slučajeva, rečeno je na skupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: